IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Няма никакъв шанс Путин да загуби в Украйна

Ако се отдръпне, ще бъде убит, смята милиардерът по отношение на руския президент

10:05 | 13.02.24 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: Omar Marques/Getty Images
Снимка: Omar Marques/Getty Images

Мултимилиардерът Илон Мъск заяви, че „няма никакъв начин“ руският президент Владимир Путин да загуби войната в Украйна, предаде Bloomberg. Коментарите му бяха направени след обвинения от страна на Киев, че неговата сателитна услуга Starlink се използва от руснаците.

Главният изпълнителен директор на Tesla направи изказването в рамките на X Spaces – част от платформата Х. Дискусията, в която той участва, включва и опоненти на законопроекта, разглеждан от Сената в САЩ, който трябва да предостави нова помощ за Украйна.

Коментарът на милиардера беше направен, като той се съгласи с републиканския сенатор Рон Джонсън от Уисконсин, че Путин няма да загуби във войната. Според Джонсън тези, които очакват победата на Украйна, „живеят във фантазия“.

„Трябва да убием това нещо“, коментира на свой ред републиканецът сенатор Джей Ди Ванс, имайки предвид законопроекта за 95 млрд. долара, който включва около 60 млрд. долара за Украйна, както и финансиране за Израел, Тайван и хуманитарна помощ за Газа.

Мъск добави, че „тези разходи не помагат на Украйна. Удължаването на войната не помага на Украйна“.

Той също така коментира, че върху Путин е оказван натиск да доведе конфликта докрай. „Ако се отдръпне, ще бъде убит“, смята милиардерът, който неведнъж е бил обвиняван, че се застъпва за руския президент. Мъск нарече подобни обвинения абсурдни и отбеляза, че неговите компании „може би са направили повече за подкопаването на Русия от каквото и да било“.

Той посочи, че SpaceX предоставя интернет услугата Starlink в Украйна, което е от ключово значение за комуникациите в страната след инвазията, както и че SpaceX е изтеглила бизнеса си от Русия.

По-рано през деня стана ясно, че Сенатът се приближава към финалното гласуване на пакета за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 млрд. долара. С 66 гласа "за", тоест надвишаващи необходимите 60 гласа, както и гласовете на демократите, които имат крехкото мнозинство с 51 места, Сенатът допусна придвижването на предложението напред и очакванията са, че гласуване ще има в сряда (14 февруари).

Мъск коментира, че той се интересува от това да спре смъртта на хора и от двете страни на конфликта, добавяйки, че се съмнява да е мъдро да се търси отстраняването на Путин.

„Тези, които искат промяна на режима в Русия, трябва да помислят за това кой е човекът, който може да отстрани Путин, и дали този човек е вероятно да е миротворец. Вероятно не“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka Ооо, ментенцето ми копейник с високите k пак е квиччало :)) Явно отново плоскоземните копейки не разбирате какво казва Мъск, че путткин не може да се откаже, щото ще го свитнат неговите и ще праща алкохолици за утилизация докато не постигне нещо, което може да представи за различно от загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
да де *** - глупи, ***- клоун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: кух, недей обижда на ***, щото *** май си ТИ! Ама нали си Кух, та не можеш го разбра! Най-добре го раздавай на тишина, да не се гърчат излишно няколкото ти мозъчни клетки. *** .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 хахахаха, сипаха ли ти, глууупак! кви 90% бе, от рогозин знаем че неговите батутни ракети за нищо не стават, а григосите летят в космоса с руски двигатели.. кой си ти, кой е рогозин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
evlogi
преди 2 месеца
И още към долното: Превърна Украйна във вечен враг на Русия, нещо като втора Полша.И тука разбира се , дори не включвам стотиците хиляди убити и ранени руснаци и над един и половина милиона емигрирали, повечето от които от измежду най-качествената част от населението..Разбира се, от едно параноично ченге от школата на КГБ друго не бих и очаквал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 4
evlogi
преди 2 месеца
Вероятно е така.Но също така и шансът му да спечели в Украйна е минимален.На практика "великият стратег"вкара себе си и страната си в голям батак. И засега постигна следното: развали отношенията на Русия с всички развити държави по света.Съживи и засили НАТО.На път е най-накрая да принуди Европа да погледне сериозно на отбраната и въоръжаването си.Създаде идентичност на украинците като народ . Стана заложник на Китай и донякъде на Индия.Общо взето "блестящи постижения"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
До: мрънмрън: С онази под тебе сте като двама камерунски мигранти, слезли от лодките в Сицилия, които са се наяли за пръв път в живота си на корем със спагети от Червения кръст и докато храносмилат, пъррдятт и правят разбор на успеха на Енцо Ферари, който, според тях, бил просто един въздуххарр с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 месеца
До: мрънмрън: Псолютно! Ти и от мен си повече, и от Мъск си повече - на твоите кораби се изпълнява 90% от космическата програма на САЩ, на твоя орбитален интернет се кръстят украинците на фронта и двете *Тесли* под прозореца ми, на някаква улица, някъде из някаква България, ти си ги произвел, в свободното ти от писане време тук. А парите на Мъск са от държавната лотария. Добре, че хора като Мъск ви дадоха възможност поне виртуално да се отъркате в белите хора, а вие се надухте като пичивъшшки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 6
мрънмрън
преди 2 месеца
До: Tikva007 повече от теб съм наясно, вероятно и от него. Същият човек пише - че даваше еди си колко долара, ако някой докаже, че баща му има мина в Африка и отдолу баща му пише - аз мога ли да участвам. Мъск е един нарцис с пари. Просто сега ти си мислиш, че е някакъв фактор, защото е за тия, които ти плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 19
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 не беше ли тоя дето ни продава зелен хайвер и до оня ден беше върл враг на могучая... но днес вече ваш любимец? иначе по темата... много ясно, че няма да е загуби. Друг ще подписва договора от руска страна, няма да е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още