IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Repsol ще върне до 10 млрд. евро на акционерите до 2027 г.

Компанията се ангажира да изкупи обратно акции за 5,4 млрд. евро и да изплати дивиденти за 4,6 млрд. евро

17:09 | 22.02.24 г.
Логото на Repsol. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Логото на Repsol. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанската петролна компания Repsol ще предостави на акционерите до 10 млрд. евро чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции до 2027 г., тъй като напредва с прехода си към възобновяема енергия и биогорива, съобщава Ройтерс.

Групата се присъединява към други големи петролни компании, предлагащи рекордна възвръщаемост на акционерите въпреки резкия спад на печалбата спрямо рекордните върхове от 2022 г., когато цените на петрола и природния газ скочиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Repsol, чиято пазарна стойност достига 16,7 млрд. евро към сряда вечерта, се ангажира да изкупи обратно акции за 5,4 млрд. евро до 2027 г. Освен това акционерите ще получат 4,6 млрд. евро дивиденти.

Компанията увеличи дивидента, изплащан за 2023 г., с почти 30% до 0,90 евро на акция.

Repsol се диверсифицира в посока възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от традиционния си основен бизнес с петрол и газ. Въпреки че добавя капацитет на възобновяема енергия и биогорива, тя все още признава важната роля на изкопаемите горива в енергийния микс.

„Убедени сме, че този подход, при който декарбонизацията е привлекателна възможност за създаване на стойност, растеж и печалба, е най-подходящият за нас“, изтъква главният изпълнителен директор Джосу Йон Имаз, цитиран от Ройтерс.

Repsol планира нетни инвестиции между 16 милиарда и 19 милиарда евро до края на плана, в зависимост от пазарните условия. Повече от 35% ще отидат за нисковъглеродни проекти, като биогорива и възобновяеми източници, с голям акцент върху Иберийския полуостров и САЩ.

Капацитетът на компанията за производство на възобновяема енергия ще се увеличи повече от три пъти, достигайки 9-10 гигавата (ГВт) през 2027 г. от сегашните 2,8 ГВт.

Repsol също така каза, че ще подготви бизнеса си с петрол за потенциално листване през 2026 или 2027 г.

Коригираната печалба на Repsol за четвъртото тримесечие падна с по-малко от очакваното, тъй като цените на петрола и газа се охладиха, докато производството на петрол и газ надмина прогнозите.

Тримесечната коригирана печалба достига 1,2 млрд. евро, което е спад от отчетените година по-рано 2,04 млрд. евро. Въпреки това резултатът надминава оценката на анализатори за 1 млрд. евро печалба.

Испанската компания също така ще анулира 40 млн. акции до края на юли. Имайки предвид цената при приключване на сесията в сряда, акциите струват 547 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още