IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силите на САЩ и Великобритания нанесоха още удари срещу хутите в Йемен

Те са били насочени срещу 18 мишени на групировката в осем локации

12:43 | 25.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силите на САЩ и Великобритания са извършили удари срещу над десет мишени на хутите в Йемен в събота, съобщиха официални представители. Това е поредният кръг военни действия срещу свързаната с Иран групировка, която продължава да напада кораби в региона, предава Ройтерс.

САЩ извършват почти ежедневно удари срещу хутите, които контролират най-населените части на Йемен и заявиха, че нападенията им срещу кораби са в знак на солидарност с палестинците в момент, когато Израел нанася удари в Газа.

До момента ударите не са успели да спрат нападенията на хутите, които нарушават световната търговия и повишават разходите за корабоплаване.

В съвместно изявление на страните, които са участвали в ударите или са предоставили подкрепа, се казва, че военните действия са били насочени срещу 18 мишени на хутите на осем локации в Йемен, включително подземни инсталации за съхраняване на оръжия и ракети, противовъздушни системи и хеликоптер.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че ударите целят „да нарушат още повече и да намалят способностите на подкрепяните от Иран хути“.

„Ще продължим да показваме на хутите, че ще си понесат последиците, ако не спрат незаконните си нападения, които вредят на близкоизточните икономики и на околната среда и нарушават доставките на хуманитарна помощ за Йемен и други страни“, допълни Остин.

Ударите са били подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия.

Телевизия Al Masirah, основният новинарски телевизионен канал на хутите, съобщи в събота, че силите на САЩ и Великобритания са извършили поредица от удари в столицата Сана.

Тя цитира неназовани военни източници на хутите, според които възобновените нападения са „нещастен опит да се попречи на Йемен да извършва операции в подкрепа на палестинския народ в Газа“.

По-рано тази седмица хутите поеха отговорност за нападение срещу товарен кораб, собственост на Великобритания, и за нападение с дрон срещу американски разрушител и атакуваха израелско пристанище и курортния град Ейлат с балистични ракети и дронове.

Ударите на групировката нарушават жизненоважния маршрут през Суецкия канал, който съставлява около 12% от световния морски трафик, като налага по-дълъг и скъп маршрут около Африка.

По време на кампанията на хутите няма потопени кораби или убити членове на екипажа, но има притеснения за съдбата на регистрирания във Великобритания товарен кораб „Рубимар“, който беше потопен на 18 февруари, а екипажът му бе евакуиран. Армията на САЩ съобщи, че при удара корабът е превозвал над 41 хил. тона изкуствени торове, които може да се разлеят в Червено море и да причинят екологична катастрофа.

ЕС започна военноморска мисия в Червено море „за възстановяване и запазване на свободата на мореплаването“.

САЩ имат паралелна коалиция – операция „Пазител на просперитета“, която цели опазването на пътническия трафик от нападения на хутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още