IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко опроверга Путин: Атентаторите от Москва се насочиха първо към Беларус

Беларуският президент съобщи, че бързо е установил пропускателни пунктове на границата, затова атентаторите не са могли да влязат в страната му

21:34 | 26.03.24 г. 3
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че въоръжените мъже, които нападнаха концертната зала „Крокус сити хол“ в петък, са се опитали първоначално да избягат към Беларус, не към Украйна, както заявиха руски официални представители, включително президентът Владамир Путин, предава Ройтерс.

Путин заяви, че Украйна е подготвила „прозорец“ за атентаторите да преминат границата, която в момента е военна зона.

Украйна категорично отрече да е замесена, но двама от най-влиятелните съюзници на Путин, председателят на Съвета за сигурност Николай Патрушев и ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, обвиниха пряко Киев за атентата, въпреки че не дадоха доказателства.

Но Лукашенко, който е близък съюзник на Путин, каза пред журналисти, че беларуските и руски служби за сигурност са координирали действията си, след като колата на заподозрените се насочила югозападно от Москва към Брянска област, която граничи с Украйна и Беларус. Те бяха задържани там.

Лукашенко заяви, че бързо е установил пропускателни пунктове на границата. „Затова те не можаха да влязат в Беларус. Те видяха това, затова се отклониха и се насочиха към района на украинско-руската граница“, допълни той, цитиран от държавната осведомителна агенция БелТА.

„С Путин не спахме цял ден“, каза Лукашенко и допълни: „...Имаше постоянно взаимодействие“. Бортников заяви, че Русия имала информация, че Украйна обучавала ислямистки бойци в Близкия изток.

Американски официални представители заявиха, че САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща отговорността на „Ислямска държава“ за атентата. Самият Путин призна, че той е бил извършен от ислямисти, но заяви, че иска да знае кой го е наредил.

Русия остави в ареста роден в Киргизстан мъж, заподозрян в участие в масовата стрелба в концертната зала, и изпрати следователи в Таджикистан, за да разпитат семействата на четирима мъже, обвинени, че са извършили атентата.

Към момента осем заподозрени остават в предварителния арест, след като атентатори извършиха най-кървавото нападение в Русия от две десетилетия. Това се случи дни след като президентът Владимир Путин отпразнува спечеления на избори пети мандат.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата и публикува видеозапис от нападението.

Русия съобщи, че четиримата заподозрени са признали, но някои показаха следи от наранявания, когато се явиха в съда, засилвайки притесненията, че са измъчвани.

Комисарят за човешките права в Русия заяви, че задържането на заподозрени трябва да бъде осъществено в съответствие със закона, след като публикувани видеа показаха разпита на заподозрените, съобщава ТАСС. Част от ухото на един от заподозрените е било отрязано по време на разпита.

„Напълно неприемливо е да се използват мъчения върху арестанти и ответници“, заяви комисарят Татяна Москалкова, цитирана от ТАСС.

Арестите насочиха вниманието към две предимно мюсюлмански бивши съветски републики в Централна Азия, които имат близки връзки с Москва и зависят от парите, изпращани от работници мигранти в Русия.

Трима таджикски източници заявиха пред Ройтерс, че руски следователи са пристигнали в Таджикистан, за да разпитат семействата на чегиримата заподозрени атентатори, и допълниха, че близките им са били докарани в столицата Душанбе от родните им градове.

Във вторник Путин изрази надежда, че прокурорите ще направят всичко необходимо, за да гарантират, че атентаторите ще бъдат справедливо наказани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 1 месец
Всеки треторазряден български апартаментен крадец е по-добре подготвен от терористите ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
mavericos4
преди 1 месец
Джуджето терорист вини нормалния свет в тероризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още