IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е задържала заподозрени за атентата в концертната зала край Москва

Следствената служба на Русия съобщи, че броят на загиналите е скочил до 93 от нападението

12:50 | 23.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия арестува 11 души, включително четирима заподозрени нападатели във връзка със стрелба, при която загинаха 93 души в концертна зала край Москва, съобщава Ройтерс, цитирайки Кремъл.

В съобщението се посочва, че шефът на руската Федерална служба за сигурност ФСБ Александър Бортников е докладвал на президента Владимир Путин, че сред задържаните има „четирима терористи“ и че службата работи по идентифицирането на техните съучастници.

Следствената служба на Русия съобщи, че броят на загиналите е скочил до 93 от нападението, при което облечени в камуфлажни костюми въоръжени мъже откриха огън с автоматични оръжия по посетители на концерт близо до столицата в петък.

Интерфакс цитира ФСБ, че четиримата заподозрени стрелци са били арестувани, докато са пътували към украинската граница и че са имали контакти в Украйна. В момента ги прехвърлят в Москва.

Русия не е публикувала никакви доказателства за украинска връзка. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обяви, че Киев няма нищо общо с нападението от петък, за което отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Руският депутат Александър Хинштейн каза, че нападателите са избягали с автомобил Renault, който е бил забелязан от полицията в района на Брянск, на около 340 км югозападно от Москва в петък вечерта и не са се подчинили на инструкциите да спрат.

Според него двама са арестувани след преследване с коли, а други двама са избягали в гората. По информация на Кремъл другите двама също са били задържани на по-късен етап.

Хинштейн посочва, че в колата са открити пистолет, пълнител за автомат и паспорти от Таджикистан., която в миналото е била част от Съветския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
aldy
преди 1 месец
За голяма радост на местните помиярри, умрелите вече са над 115.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още