IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС направи още една крачка по механизма за Западните Балкани за 6 млрд. евро

Съветът и ЕП са постигнали временно споразумение по инструмента, което ще претърпи правно-езикова редакция, преди да бъде окончателно одобрено

16:56 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) и Европейският парламент (ЕП) са постигнали временно споразумение за създаване на Механизъм за реформи и растеж за страните от Западните Балкани.

Механизмът е в центъра на Плана за растеж на Западните Балкани, представен от Европейската комисия (ЕК) през ноември 2023 г., посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета.

Стойността на механизма е 6 млрд. евро, като той ще действа за периода 2024-2027 г. От този бюджет 2 млрд. евро са под формата на грантове, а 4 млрд. евро – заеми.

Плащания ще се извършват само след изпълнение на договорените реформи.

Приоритетните области на механизма са седем и включват свободно движение на стоки, услуги и работници, достъп до единната зона за плащания в евро, улесняване на автомобилния транспорт, интегриране в индустриалните вериги на доставки и др.

Шестте страни от Западните Балкани трябва да представят индивидуални програми за реформи след окончателното приемане на механизма. От Сърбия и Косово ще се иска и конструктивен диалог за нормализиране на отношенията, вкл. и признаване на Косово от Белград, което президентът на Сърбия Александър Вучич обеща, че няма да направи през управлението си.

Този механизъм трябва да допълни съществуващия Инструмент за предприсъединителна помощ (IPA III) и да увеличи финансовата помощ за държавите от Западните Балкани.

Временното споразумение сега ще трябва да бъде одобрено от Съвета и Парламента с оглед на официалното приемане от двете институции след правно-езикова редакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още