IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тайван избегна катастрофа при най-голямото си земетресение от 25 години?

Досега броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер е 10

07:00 | 05.04.24 г.
Снимка: An Rong Xu/Bloomberg
Снимка: An Rong Xu/Bloomberg

Чан казва, че са решили да похарчат парите, след като през 2018 г. земетресение засегна източната част на Тайван, причинявайки срутване на сграда на около 100 метра разстояние от хотела. „Просто осъзнахме колко близо сме до линията на разлома“, споделя тя в интервю по телефона.

В четвъртък сутринта жителите от сградата „Уран“ и тези в същия квартал бяха сгушени в сини и сиви палатки в местна гимназия, все още разтърсвана на всеки няколко минути от вторични трусове.

„Изглежда днес можеше да е краят на живота ми“, коментира 75-годишната Лу Цюенсиен, която остава в приюта, след като е била хваната в капан в апартамента си два етапа под този на Чен, и е спасена.

„Лежах в леглото си. Трусът беше много силен“, споделя Лу, китайка, която се е омъжила за тайванец и е прекарала последните три десетилетия на острова. Тя си спомня как е усетила как сградата ѝ започва да се накланя и твърди, че повече от 10 минути не е могла да мисли, но след това се е осъзнала и е решила да се покатери върху паднал гардероб, за да повика за помощ през прозореца.

Оценки, цитирани от Геоложкия институт на САЩ, показват, че земетресението в сряда е било на дълбочина между 14 и 39 мили (22 и 62 км), докато земетресението през 1999 г. е пробило повърхността, коментира Джон Видейл, професор и сеизмолог в Университета на Южна Калифорния. „Това, че е по-дълбоко и по-малко, предполага да има значителна разлика“ по отношение на причинените щети, допълва той.

Представители на властите и сеизмолози приписаха на по-строгите строителни норми спасяването на животи, но също така казаха, че може да се направи повече.

„Концепцията за проектиране на сгради по същество е да остават непокътнати при малки земетресения, да са поправими след умерени и да издържат на големи земетресения, без да се срутят“, казва Тън Цу-ю, ръководител на Отдела за икономически въпроси на Хуалиен. Той допълва, че в района много сгради са по-стари, което ги прави уязвими от земетресения.

Обществените сгради, построени след 1999 г., като цяло се задържаха в добро състояние при последващите земетресения, при които по-лошите щети са били сред по-старите частни сгради, построени през предходните десетилетия, посочва Лин Тун-хун, учен от Станфордския университет и сътрудник в Academia Sinica, държавно финансирана изследователска институция в Тайпе.

Чан, която е собственик на хотела, коментира, че много хотели не желаят да укрепят сградите си, защото това носи голяма финансова тежест за тях. „Това решение е доказано правилно, за нашата собствена безопасност и за безопасността на нашите гости. Но никога не знаеш дали съседът ти отсреща е направил същото“, посочва тя.

Най-важната компания в Тайван, гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing, си взема подобен урок от предишни трусове. Най-големият световен производител на модерни полупроводници казва, че е добавил амортисьори към сградите, за да абсорбират енергията на земетресенията, и провежда редовни обучения, насочени към намаляване на загубите на имущество и по-бързо възстановяване на дейността.

TSMC твърди, че малък брой машини в нейните фабрики са били повредени при земетресението тази седмица, което частично е засегнало операциите, но посочва, че няма щети на критични машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още