IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да гарантира сама своята стабилност

Конфликтите в Близкия изток и в Украйна консолидират, а не разединяват НАТО, смята капитан първи ранг от запаса Васил Данов

22:05 | 15.04.24 г. 3
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Западноевропейците са наред да ликвидират своето изоставане, което имат във водещи въоръжени сили и родове войски в своите армии. Европа трябва сама да гарантира сигурността си, но във военно отношение тя все още не е готова. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria капитан първи ранг от запаса Васил Данов, представител на Атлантически съвет за България.

Според него последните десетилетия са преминали при пълната хегемония на САЩ на европейския континент и особено в НАТО, където разходите на американците са достигнали 70%. Васил Данов обясни, че европейците умишлено са изтеглили своето сериозно военно строителство, за да могат да реализират икономисаните средства за гражданската сфера.

„Занапред ще видим продължаващо единство на НАТО“, категоричен е представителят на Атлантическия съвет за България.

Той смята, че и конфликтът в Близкия изток, и особено войната на Русия с Украйна, повече консолидират, отколкото разделят държавите в рамките на Европейския съюз и в рамките на НАТО.

"Изявленията на президента Макрон, действията на Великобритания и на големите западноевропейски държави, и на нас, източноевропейците, които за първи път от много години сме по-единни и консолидирани от западноевропейците, показват, че няма скоро да видим разединение на двата клона - северноамериканците отвъд Атлантическия океан и европейците“, посочи Данов и добави, че Европа неправомерно занижи своите военни разходи, но сега трябва да използва огромния си потенциал.

Васил Данов припомни, че в САЩ действа специален закон, който "забранява на президента да поставя дори на обсъждане възможността Съединените щати някога да напуснат НАТО".

Може ли Иран да бъде сериозен опонент на Израел във военно отношение?  Докъде може да се развие конфликтът в Близкия изток?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
confidentsalmon
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 седмица
"Може ли Европа да гарантира сама своята стабилност" НЕ. С тези си "лидери", КАТЕГОРИЧНО, НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 седмица
Да подклаждаш войни по границите е обратното на стабилност. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още