IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страни от Азия затварят училища и ограничават електроенергията заради горещините

Детският фонд на ООН предупреди, че повече от 243 милиона деца в региона са изложени на риск от заболявания и смърт, свързани с високите температури

13:30 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Филипините обявиха, че ще спрат присъствените занятия в държавните училища, докато търсенето на електроенергия в Тайланд се повиши до рекорд, тъй като горещата вълна, обхващаща Южна Азия, продължава да взема своите жертви, пише Bloomberg.

Температурата във филипинската столица Манила скочи до 38,8 градуса по Целзий в събота. Това надмина предишния рекорд, регистриран през май 1915 г., съобщава ABS-CBN News. Министерството на образованието отговори на горещините и стачката на лекарите в цялата страна, като затвори държавните училища в понеделник и вторник.

В Тайланд търсенето на електроенергия достигна рекордните 36 356 мегавата късно в събота, съобщи Министерството на енергетиката. Северните и североизточните райони на страната се очаква да се сблъскат с най-големи горещини, като в неделя в някои райони са отчетени температури от 44 градуса по Целзий.

Банкок издаде предупреждения за екстремни горещини миналата седмица, като мярката се покачи до „много опасни“ нива. Около 30 души са загинали поради високите температури тази година в Тайланд, в сравнение с 37 смъртни случая, свързани с горещините през цялата 2023 г., показват правителствени данни.

Високите температури и засушаването не подминаха през последните седмици и Индия, която проведе парламентарни избори при температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий.

По-рано този месец Детският фонд на ООН предупреди, че повече от 243 милиона деца в Източна Азия и Тихия океан са изложени на риск от заболявания и смърт, свързани с горещините, докато регионът се подготвя за необичайно горещо лято.

Продължителната гореща вълна вече принуди Филипините да затворят някои училища през месеца, което доведе до връщане към дистанционното обучение, което се превърна в норма по време на пандемията от Covid, докато правителството призова хората да пестят електроенергия, тъй като електроцентралите се сблъскват с прекъсвания.

Властите на главния остров Лусон ще въведат четиридневна работна седмица до юли, за да смекчат въздействието на високите температури върху своите служители и обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още