IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият експеримент с термоядрена енергия в света остана без ключов участник

Великобритания обяви, че търси инвеститори за конкурентен на реактора ITER прототип

12:22 | 09.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Leon Neal/Getty Images
Снимка: Leon Neal/Getty Images

Най-големият експеримент с термоядрена енергия е напът да бъде съживен, но без един от най-важните си членове – Великобритания обяви финансиране за конкурентен проект, който ще се опита да възпроизведе процеса по създаване на енергия в Слънцето, но на Земята, съобщава Bloomberg.

Докато Международният термоядрен експериментален реактор (International Thermonuclear Experimental Reactor – ITER) преразглежда бюджета и графика на строителството, Лондон обяви, че приготвя 600 млн. паунда (749 млн. долара) за привличане на инвеститори, готови да построят конкурентен прототип. Членството на Великобритания в проекта ITER изтече по-рано тази година, след като страната напусна Европейската общност за атомна енергия и така и не бе намерено компромисно решение.

Макар че неофициалните преговори за сътрудничество с Великобритания продължават, говорителят на ITER Лабан Кобленц заяви, че евентуално предложение ще трябва да бъде договорено между оставащите членове на проекта: Китай, Европейския съюз, Индия, Япония, Русия и Южна Корея. „Нищо не е било предложено“, заяви той.

Първоначално ITER трябваше да струва около 5 млрд. долара и тестовете в него да започнат през 2020 г. Бюджетът обаче се разрасна до 22 млрд. долара и няма дата за започване на изпитанията. Изключително сложната машина се сглобява в Южна Франция от милиони различни отделни части, набавени от всички краища на света, като дори и най-дребните неточности могат да предизвикат месеци и дори години забавяне на работния процес.

Приблизителна схема на модела, по който ITER трябва да постигне термоядрен синтез. Графика: Bloomberg LP Приблизителна схема на модела, по който ITER трябва да постигне термоядрен синтез. Графика: Bloomberg LP

Великобритания беше един от оригиналните членове на проекта за ITER и ключов източник на научни кадри и данни. От проекта за Съвместния европейски токамак (Joint European Torus) в Оксфорд се ползва информация и се привличат учени, запознати с процесите в термоядрените реактори. Британската компания John Wood Group Plc пък спечели през 2016 г. договор за 193 млн. долара за управлението на строителните дейности на ITER. 

И макар тези поръчки вече да не са достъпни за британските компании, правителството на премиера Риши Сунак остава фокусирано върху ядрените технологии.

„През следващите две седмици ще започнем търсенето на индустриални партньори за инженерна и строителна дейност“, коментира Пол Метвен, главен изпълнителен директор на UK Industrial Fusion Solutions Ltd., компанията, назначена за надзора на строителството на новия проект. „Ще развием индустрия, която да може да доставя термоядрена енергия за търговски цели за десетилетия напред“, допълни той.

Забавянето на ITER означава, че проектът може да изостане от компаниите с частно финансиране като Commonwealth Fusion Systems LLC и Tokamak Energy Ltd., които използват по-малки версии на същия реактор и се очаква да започнат тестове на прототипите си през това десетилетие.

Термоядреният синтез, който се извършва в Слънцето, на теория би могъл да генерира неограничено количество енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
До: Alex Silver ... защо се упражняваш по теми от енергетика и наука , след като не знаеш какво се мери във волтове , какво в ампери , какво в тесла ?! изненадай ни веднъж с нещо положително за савеЦките учЕни , знаме че могат да разрушават , спор по това нема !! речи веднъж , савеЦките учЕни създадо нещо полезно за света ... и изреди ... :))) ... бишкаме альошата това лято !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
До: aldy ... винаги е занимателно да се слуша и чете , ядрен физик , който няма една публикация по физика , но пък за сметка на това има един куп политически и философффски трудове ... :))) ... нещо като един известен хидроиндженер у нас , или пък един друг известен от близкото ни минало богослов (бялата златка) , или пък един страстен историк (агент гоце) ... все капацитети ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 13
evlogi
преди 1 седмица
До: Alex Silver Същите,дето създадоха Чернобил. И всичко ,което знаеха, го знаеха багодарение на откраднатото от германците.Пък за физиката на Максуел и тез другите модерни думички, обади се на физиците,които работят по тия проекти, да им ги изясниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 седмица
Група "савецки" учени, създали най-мощната термоядрена бомба в света. Прозди, прозди, прозди. По-прозди от ТУЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 седмица
Ей го първият с IQ равно на номера на обувките. Изглежда, бая са му големшки, че прилича на Малкия Мук. Физика на плазмата, бе кратунчо. Термодинамика. Критерий на Максуел. И насреща Ду ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
evlogi
преди 1 седмица
До: aldy Така си мислиш ти и група савецки учени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
aldy
преди 1 седмица
Някои продават въздух на уфците, други си вадят хляба с продажба на надежди. А управляем термоядрен синтез в земни условия е принципно невъзможен. Неслучайно най-големите ядрени физици на СССР, като Сахаров, Курчатов и др., още в педесетте години са се отказали от участие в такъв проект, защото са били ноясно с физическите основи на такъв термоядрен синтез. За любознателните и тези с IQ над 60, големият руски ядрен физик Игор Острецов обяснява защо: https://youtube.com/watch?v=_2YPNg5GI3g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още