IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14-ят пакет от санкции на ЕС срещу Русия се насочва към LNG и корабоплаването

Блокът прибави към списъка със санкционираните 69 дружества и 47 физически лица

23:29 | 24.06.24 г.
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Страните членки на ЕС приеха 14-и пакет от санкции срещу Русия заради нашествието  ѝ в Украйна през 2022 г., предава Ройтерс.

Пакетът включва редица мерки и е насочен към руския газов сектор за първи път. Блокът прибави също 69 дружества и 47 физически лица към списъка си със санкции, в който вече има общо над 2200 компании и лица.

Сред новодобавените са руската държавна корабна компания „Совкомфлот“ и нейният главен изпълнителен директор, както и компании в Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства.

LNG

ЕС забранява използването на пристанища в ЕС за транзитни доставки на руски втечнен пририроден газ след 9-месечен преходен период.

Съюзът забранява също новите инвестиции и предоставянето на стоки, технологии и услуги от оператори в ЕС за завършване на LNG проекти на етап строеж като „Арктик LNG 2“ и „Мурманск LNG“.

Корабоплаване

ЕС забранява достъпа до пристанищата си на кораби, които са допринесли за военните усилия на Русия.

Това може да включва преноса на стоки, генериращи значителни приходи за Русия, стоки или технологии, използвани в сектора на отбраната и сигурността, или доставките на горива извън системата на ценовия таван на Г-7.

До този момент ЕС беше включил 27 кораба в тази рамка.

Ограничаване на нарушенията

Оператори в съюза ще бъдат държани отговорни, ако дружества извън ЕС, които те притежават или контролират, нарушават санкциите.

За чувствителни стоки, които се използват на бойното поле или са много важни за армията на Русия, операторите ще трябва да имат системи за предварителна проверка, за да установяват и смекчават рисковете от износа към Русия. Ако не го направят, операторът може да понесе отговорност.

Политически партии, мозъчни тръстове, медии

ЕС забранява на политически партии, фондации, мозъчни тръстове и медийни компании да получават финансиране, дарения или други икономически придобивки директно или индиректно от Русия.

Съюзът добави „Гласът на Европа“, РИА „Новости“, „Известия“ и „Российская Газета“ към списъка със санкционирани медии преди изборите за ЕП от 6 до 9 юни.

Химикали, материали

ЕС забранява вноса на хелий от Русия и налага допълнителни ограничения върху износа на стоки, които може да подкрепят руската промишленост, включително магнезиева руда и редкоземни материали, както и багери и електрическо оборудване.

Диаманти

ЕС отложи началото на задължителната програма за пълна проследимост на вноса на сурови и шлифовани диаманти в блока с шест месеца до 1 март 2025 г., след като 14-ят му пакет от санкции поправи забраната за внос на руски диаманти, която вече беше договорена в 12-ия пакет.

Съюзът също така отложи забраната върху бижутата с руски диаманти, обработени в трети страни. Тя ще бъде преоценена съгласно предприети действия в рамките на Г-7.

ЕС поясни, че забраната не важи за диаманти, които са били извън Русия или са били шлифовани в трета страна преди влизането в сила на забраната.

Транспорт

Пакетът затяга забраната върху руските полети, включвайки всички самолети, където руско физическо лице или компании определя мястото или времето на кацане и местата. Той изисква от операторите да дават на властите подробности за собствеността на самолета и в някои случаи за пътниците.

ЕС затяга и правилата върху преноса на стоки по шосе, като изключва компании, в които руски физически лица или фирми притежават 25% или повече.

Алтернатива на Swift

Банките в ЕС извън Русия вече няма да могат да използват руския еквивалент на глобалната разплащателна система Swift.

Съюзът може да използва тази мярка, за да забрани на банки от неруска трета страна, свързани към алтернативната система на Русия, наречена SPES, да правят бизнес с оператори в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още