IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Primark повиши прогнозите си за финансовата година

Потребителските разходи са се доказали като по-устойчиви от очакваното, заяви AB Foods

12:00 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на модната марка Primark – Associated British Foods (AB Foods), повиши в понеделник финансовите си насоки за цялата фискална 2022-23 г., заявявайки, че потребителските разходи са се доказали като по-устойчиви от очакваното, съобщава Ройтерс.

Групата заяви, че Primark се е представила „много по-добре“ от прогнозите, като се очаква продажбите през първото полугодие до 4 март да бъдат 4,2 млрд. паунда (5 млрд. долара), което е с 16% повече при постоянни валутни курсове. Очакванията за коригираният марж на оперативната печалба е за над 8%.

„Нашето предложение за страхотно качество на достъпни цени и привлекателно изживяване в магазините се доказва като все по-привлекателно както за съществуващите, така и за новите потребители“, каза компанията, отбелязвайки, че първоначалните реакции на пролетните и летните гами са „много положителни“.

Миналия септември Primark заяви, че е решила да ограничи по-нататъшните увеличения на цените за 2022-23 г. отвъд вече планираните, опитвайки се да поддържа репутацията си от гледна точка на стойността пред потребителите.

Групата, която притежава още големи бизнеси в сферата на захарта, хранителните стоки, земеделието и съставките, каза, че се очаква ръстът на общите продажби за първата половина на годината да бъде 16% на годишна база при постоянни валутни курсове, а коригираната оперативна печалба до голяма степен да съответства на предишната година.

Компанията съобщи, че бизнесът ѝ с храни, включително чая Twinings, зърнените храни Jordans и напитките Ovaltine, продължава да се опитва да се възстанови от инфлацията чрез ограничаване на разходите и увеличение на цените.

За цялата финансова 2022-23 г. AB Foods заяви, че очаква коригираната оперативна печалба до голяма степен да съответства на тази от 2021-22 г., докато предишната прогноза бе сумата да е под тази за 1,44 млрд. паунда от предишната година.

За второто полугодие възстановяването на значителната инфлация в производствените разходи остава приоритет на мениджмънта, но компанията отбеляза, че инфлацията е станала по-малко волатилна, а наскоро някои разходи за суровини са намалели.

„Макроикономическите препятствия за потребителите остават и може да натежат върху разходите за месеците напред“, каза AB Foods.

„При Primark оставаме предпазливи по отношение на устойчивостта на допълнителните потребителски разходи на фона на продължаващата инфлация при разходите за живот и по-високите лихвени проценти“, добави компанията.

Акциите на AB Foods поскъпнаха с 2% в ранната търговия след ръст от 24% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още