IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Home Depot сви прогнозата си заради по-слабото търсене

Икономическата несигурност кара потребителите да са по-внимателни с разходите

16:58 | 16.05.23 г.
Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg
Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Home Depot сви прогнозата си за годината, след като приходите ѝ от продажби за първото тримесечие са се свили повече от очакваното – знак, че икономическата несигурност води до отдръпване на част от разходите за домашни ремонти, пише Bloomberg.

Очакванията сега са сравнимите приходи от продажби да се свият с до 5% тази година след лош старт на годината, тъй като са засегнати от дефлацията на дървения материал и лошото време, обяви компанията. Home Depot, която по-рано прогнозира, че приходите ѝ от продажби ще останат без промяна тази година, сега посочва, че търсенето отслабва повече от очакваното.  

Резултатите за първото тримесечие показват, че представянето на компанията започва да изостава след няколко години на ръст на разходите за домашни ремонти, предизвикани от процъфтяващия пазар на жилища и стимулите, които позволиха на потребителите да инвестират в домовете си по време на пандемичните ограничения. Сега се наблюдава забавяне предвид ускоряващата се инфлация и увеличаването на лихвените проценти.

Цената на акциите на Home Depot се понижи с 5,4 на сто преди началото на борсовия ден в Ню Йорк.

„Нараснахме с почти 43% през последните три години и знаехме, че 2023 г. ще бъде година на умереност“, коментира главният финансов директор на Home Depot Ричард Макфейл. „Това, което наблюдаваме сега, е по-широкообхватно оттегляне от страна на потребителя по отношение на излишните разходи. Това е индиректен резултат от по-строгата парична политика и по-затегнатите условия за отпускане на заеми".

Печалбата на акция, достигнала 3,82 долара през първото тримесечие, сега може да спадне с цели 13% тази година в сравнение с предходната прогноза за понижение с между 4 и 6%, обяви компанията. Нетната печалба се е свила до 3,9 млрд. долара спрямо 4,2 млрд. долара през същия период на фискалната 2022 г. Сравнимите приходи от продажби са се понижили с 4,5%, което е значително по-лошо от свиването с 1,4%, което анализаторите очакваха.

Анализаторите до голяма степен смятат Home Depot за устойчива в дългосрочен план поради все още високите цени на жилищата и продължаващите ремонти, тъй като мнозина продължават да работят от вкъщи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още