IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Oreo среща отпор в Скандинавието заради присъствието си в Русия

Компанията е поискала среща с норвежкото правителство

15:49 | 12.06.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Mondelez International, изправена пред все по-голям корпоративен бойкот в Скандинавския регион заради продължаващото си присъствие в Русия, съобщи късно в неделя, че е поискала среща с норвежкото правителство, за да защити местния си бизнес, предаде Ройтерс.

Авиокомпаниите SAS и Norwegian Air, железопътната група SJ, веригата хотели Strawberry, търговецът на дребно Elkjop, логистичната компания Fjord Line и Норвежката футболна асоциация са сред дружествата, които през последните дни обявиха, че ще спрат да продават продукти на Mondelez.

Световният производител на храни, сред които са Oreo, Toblerone и десетки други марки, има силно присъствие в Норвегия и Швеция чрез местните производители на шоколад Freia и Marabou.

Макар че някои западни компании продадоха руските си активи след инвазията на Москва в Украйна миналата година, други като Mondelez останаха въпреки отпора от служители в други държави. 

Скандинавските компании казаха, че решението им да спрат да продават продукти на Mondelez се базира на съобщението от тази година на Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна да сложи в черен списък производителя и други групи.

Coop Norge – втората по големина верига супермаркети в Норвегия, каза в неделя, че ще потърси съвет от норвежкото правителство, преди да вземе решение по темата.

Mondelez каза в изявление, че ще иска да се срещне със съответните министри, за да обясни позицията си, добавяйки, че не продава произведени в Русия продукти в Норвегия.

Официалната политика трябва да се базира на официалните санкции, въведени от Запада и други държави, и всички насоки трябва да се основават на обективни критерии, които третират компаниите наравно, добавя базираната в САЩ група.

Mondelez твърди, че запазва „ограничена“ активност в Русия, като е спряла инвестициите и рекламата, и осъжда войната.

“Mondelez International спазва всички политически решения и санкции и ще продължи да обмисля необходимите корекции на дейността си, за да гарантира пълно изпълнение“, добавят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Импeраторът
преди 10 месеца
И други се присъединяват към бойкота - като стане шум и лавинообразно се увеличават участниците ще жертват рашисткият пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
браво... шутове по всички спонсори на рашистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Импeраторът
преди 10 месеца
Мърш*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още