IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McKinsey е изправена пред най-голямата вълна от съкращения в историята си

Компанията, която има около 45 хил. служители, вероятно ще премахне около 2 хил. работни места 

10:18 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: McKinsey
Снимка: McKinsey

McKinsey & Co. планира да съкрати около 2 хил. работни места, което би било най-голямата вълна на съкращения в историята на гиганта в сектора на консултациите.

Фирмата, известна с това, че разработва планове за съкращаване на персонала на своите клиенти, се насочва към подобни мерки, като според запознати се очаква този ход да се съсредоточи върху помощния персонал на длъжности, които нямат пряк контакт с клиенти, предава Bloomberg. 

В рамките на плана, наречен Project Magnolia, ръководният екип се надява, че този ход ще помогне за запазване на фонда за компенсации на партньорите, предава агенцията, като се позовава на източници, помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като става въпрос за непублична информация. Компанията, която през последното десетилетие отбеляза бърз ръст на броя на служителите си, възнамерява да преструктурира начина, по който организира екипите си за поддръжка, за да централизира някои от позициите.

Очаква се планът да бъде финализиран през следващите седмици, а окончателният брой на позициите, които ще бъдат премахнати, все още може да се промени. Към момента компанията има около 45 хил. служители спрямо едва 28 хил. само преди пет години и 17 хил. през 2012 г.  

„За пръв път от повече от десетилетие препроектираме начина, по който работят нашите екипи, които не обслужват клиенти, така че тези екипи да могат ефективно да подкрепят и да се увеличават заедно с нашата фирма", казва Ди Джей Карела, представител на компанията, в изявление, изпратено по електронната поща. Карела заяви, че фирмата все още наема специалисти, които работят директно с клиенти.

През 2021 г. McKinsey отчете рекордни приходи от 15 млрд. долара, а през 2022 г. надхвърли тази цифра, казва един от източниците.

Компаниите в различни отрасли - от финансовия до технологичния и търговския - съкращават персонал на фона на забавянето на търсенето и прогнозите за предстояща рецесия. Технологични гиганти, сред които Amazon.com Inc. и Microsoft Corp., обявиха планове за сериозни съкращения, а Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и други водещи банки премахват хиляди позиции. 

Ходът на McKinsey се случва две години, след като Боб Стърнфелс пое поста на глобален управляващ партньор, след като около 650 старши партньори гласуваха за отстраняването на предшественика му Кевин Снийдър. Смяната на ръководството беше кулминацията на бурен период за фирмата, която получи сериозни критики за ролята си в консултирането на производителите на болкоуспокояващото OxyContin и беше подложена на проверка на различни други бизнес отношения.

Сега Снийдър помага за управлението на азиатско-тихоокеанските операции на Goldman Sachs Group Inc.

Консултантите на McKinsey помогнаха за популяризирането на фразата „Война за таланти" в края на 90-те години на миналия век - лозунг, който се върна на мода през последните години, тъй като бумът след пандемията предизвика трескав период на наемане и увеличаване на броя на служителите в различните индустрии. Тъй като този растеж сега започва да намалява, компаниите, които се затрудняват да увеличават  печалбите си, се насочват към съкращения на работни места в мащаб, невиждан от повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още