IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската търговско-промишлена палата връчи своите Годишни награди за 30-и път

Годишните награди на БТПП са доказателство, че у нас има фирми и личности имащи визия как да развиват бизнеса си и да успяват, каза председателят на ПалататаЦветан Симеонов

16:41 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БТПП
Снимка: БТПП

Като най-старата и безспорно утвърдена бизнес организация в страната, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пази усърдно своите традиции, като за 30-и пореден път връчи призове за постиженията на фирми и партньори, работили за развитието на бизнеса в България.

Церемонията по награждаването се състоя в „София хотел Балкан“. Присъстваха над 200 представители на държавните институции, дипломатическите мисии, акредитирани у нас, членове на БТПП, браншови организации, регионални търговско-промишлени палати (камари), партньори на Палатата от страната и чужбина. Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление.

Приветствие към наградените и гостите на церемонията отправиха председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

"А1 България" ЕАД беше отличена в категория "Топ 100 големи предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година". Отличието беше връчено от председателя на парламента Росен Желязков. Той пожела на отличената фирма никога да не изпада в очите на обществото в период на ретроградност, а да е пример за авангардност.

"Геотехмин" ООД беше отличена в категория "Топ 100 големи предприятия, класирани по максимална рентабилност на активите и максимална рентабилност на капитала". Наградата връчи председателят на БТПП Цветан Симеонов. 

Заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова връчи награда на "Ей И Ес Марица Изток I" ЕООД, отличена в категория "Топ 100 средни предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година". 

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева връчи награда на "Телелинк бизнес сървисис груп" АД. Дружеството е отличено в категория "Топ 100 малки предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година". „За нас в образованието на първо място са ролята и контактите с бизнеса, защото нашата цел е да подготвим младите хора за най-добрата реализация, освен това дигитализацията е другата наша перспектива и затова удоволствие е именно на този победител да връча наградата“, каза Георгиева.

"Искър Сървиз" ЕООД беше отличена в категория "Топ 100 микропредприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал", а наградата беше връчена от председателя на БТПП.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова връчи награда на "Българска асоциация труд, здраве, безопасност". Дружеството бе отличено в категория "Браншови организации - за принос при постигане целите и задачите на БТПП". Шалапатова увери Палатата, че в лицето на социалното министерство продължават да имат много добър партньор за реализирането на новите цели за 2024 г. и насърчаването на икономическото и социалното развитие на България. Тя посочи, че важната мисия, по която трябва да се работи, е подобряване на условия на труда и полагането на качествена грижа за здравето и безопасността на служителите и да им се предоставя възможност да се развиват в креативна среда.

Красимир Дачев, заместник-председател на БТПП, връчи награда на Търговско-промишлена палата - Враца, която получи отличие в категория "Регионални търговско-промишлени палати (камари) в системата на БТПП за принос при постигане целите и задачите на БТПП".

Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, бе отличена за заслуги към развитието на икономическите отношения между двете страни и за принос в постигането на целите и задачите на БТПП, а наградата връчи председателят на палатата. „Данните за първата половина на тази година затвърждават Италия като трети търговски партньор, като сега има повече от 14 хил. предприятия с италианско участие", каза посланикът. "Преобладават малки и средни компании. Този брой нараства с темп от около 1000 нови фирми всяка година“, каза дипломатът.

Тодор Табаков, заместник-председател на БТПП, връчи наградата в категорията "Търговски представител“ на Димитриос Михас, пълномощен министър по икономическите и търговските въпроси към посолството на Гърция в България. „За мен е огромна чест да бъде награден", каза Димитриос Михас. "Ние сме втори по големина търговски партньор на България през последните две години“, изтъкна той.

Разбира се, БТПП не пропусна да отбележи и приноса на родните медии: Българска национална телевизия оглави категория „Медия“, а Лора Инджова, журналист в Nova News, бе отличена в категория „Журналист“. В двете категории наградите връчи председателят на БТПП.

По време на церемонията председателят на парламента Росен Желязков заяви, че Българската търговско-промишлена палата със своите повече от 52 000 предприемачи е важен партньор и коректор на държавата при провеждането на политики за благоденствието на нацията. Той открои ролята и участието на БТПП, като "необходимост в тристранния диалог и не само".

Като институции, които са отговорни за управлението, насърчаването и развитието на  българския обществен дневен ред, ние трябва да подпомагаме бизнеса, освен това трябва да партнираме с бизнеса и най-вече да не му пречим, каза Желязков.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че в края на годината е време за равносметка, което е и причина за избора на периода на връчването на отличията на палатата. Целта е да насърчим фирмите за още по-амбициозни и по-перспективни планове и програми, допълни той.

По думите му възникването и наличието на тежки конфликти в близост до България внася умереност в очакванията за резултатите през следващата година. „Въпреки всичко ние сме решени да не допуснем спад и с разумни и премерени предложения за реформи да осигурим трайно върховенство на правото и ограничаване на предпоставките и проявите на корупцията, да търсим по-висок темп на растеж на БВП, защото България трябва да догонва водещите партньори в ЕК“, каза Симеонов.

Цветан Симеонов посочи, че Палатата работи активно за постигането на заложените цели пред страната - присъединяването ни към Шенген, еврозоната и ОИСР. Това ще донесе повече инвестиции в страната, достъп до финансиране, значително подобряване на логистиката.

„Тези награди вдъхват увереност, че страната ни има ценен ресурс – фирми и личности, имащи визия как да развиват бизнеса си и воля, за да успяват“, приключи той.

БТПП благодари на всички тях за сътрудничеството и с пожелания към останалите да стигнат и надминат техните резултати. Палатата изказва благодарност за подкрепата на АПИС - ключов партньор на тазгодишните награди.

Последна актуализация: 16:41 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още
Финанси виж още