IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният бум на цените на жилищата се е забавил през 2021 г.

Пазарите в САЩ и някои части от Европа продължават да растат силно

20:00 | 07.03.22 г.
<p>
	<em>Австралия е световен лидер по поскъпване на жилищата през 2021 г. Снимка: Pixabay</em></p>

Австралия е световен лидер по поскъпване на жилищата през 2021 г. Снимка: Pixabay

Световният бум на жилищните цени вече показва известни признаци на забавяне. Въпреки че през последното тримесечие на 2021 г. номиналните цени на жилищата са се повишили в 49 държави и са спаднали само в 7, реално повишение на цените, т.е. след отчитане на инфлацията, има само в 38 от общо 56 жилищни пазара, включени в проучване на Global Property Guide.

При това само в 29 пазара се наблюдава по-силен възходящ импулс през 2021 г. (т.е. повишението през миналата година е било по-голямо от това през предходната), докато в 27 той е по-слаб.

И въпреки това светът, с изключение на Латинска Америка, все още очевидно преживява бум на цените на жилищата.

Най-силно поскъпване на жилищата сред пазарите, включено в проучването, през 2021 г. се регистрира в: Австралия (+17,57%), Турция (+17,27%), Словакия (+15,71%), Нова Зеландия (+14,66%) и Джърси (+14,06%), като се използват данни, коригирани спрямо инфлацията.

Най-рязкото намаление на цените на жилищата на годишна база е отчетено в Мароко (-10,54%), Макати, Филипините (-9,81%), Коломбо, Шри Ланка (-9,60%), Перу (-8,86%) и Италия (-6,62%).

България не е сред включените пазари в проучването.

Бумът на цените на жилищата в Северна Америка е продължил да се засилва през 2021 г. В САЩ ограниченото предлагане свива активността при продажбите въпреки продължаващия силен интерес към жилищното строителство, подкрепен от много ниските лихвени проценти и огромните правителствени стимули.

По същия начин в Канада цените на жилищата в единадесетте най-големи града на страната отново се покачват силно след двегодишно забавяне, благодарение на силното търсене, както и на подобрените икономически перспективи.

Силни скокове в цените на жилищата се наблюдават и в Европа, по-конкретно в Турция, Словакия, Холандия и Швеция. Жилищата са поскъпнали в 21 от 27-те европейски пазара, за които са налични данни за 2021 г. Три от петте най-силни жилищни пазара в проучването са в Европа.

Азиатско-Тихоокеанските жилищни пазари се нагряват със забележими скокове на цените в Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Пакистан, Япония и Южна Корея.

Изменение на жилищните цени на годишна и тримесечна база (коригирано спрямо инфлацията)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още