IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред седемте страни от ЕС с годишен спад на строителството през юни

Словения е лидер в строителството сред страните членки на съюза

16:18 | 18.08.22 г.
Сградното строителство в ЕС и еврозоната се представя по-добре от изграждането на инфраструктура през юни. Снимка: Eric Taylor/Bloomberg
Сградното строителство в ЕС и еврозоната се представя по-добре от изграждането на инфраструктура през юни. Снимка: Eric Taylor/Bloomberg

България е една от седемте страни членки на ЕС с налични данни, в които строителството е отбелязало годишен спад през юни, но в страната ни свиването е най-малко, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През юни строителството у нас се е свило с 0,5% на годишна база след ръста с 6,7 на сто предходния месец. Другите шест страни в ЕС, които също отчитат годишен спад на строителството през този месец, са Германия (-2,9%), Испания (-10,4%), Франция (-1,3%), Унгария (-8,1%), Австрия (-6,8%) и Словакия (-3,1%).

На обратния полюс Словения отчита най-голям годишен ръст на строителството през юни с 27,2%, следвана от Полша и Румъния с по 5,9% и Нидерландия с 4,7%.

На месечна база най-голямо понижение на строителната продукция е регистрирано в Унгария  (-5,2%), Словакия (-5%) и Австрия (-4,8%). Ръстове са отчетени в Словения (+1,7%), Нидерландия (+1%) и Финландия (+0,2%).

На ниво ЕС продукцията в строителния сектор е намаляла с 1,2% на месечна база, а в еврозоната спадът е с 1,3%. Спрямо същия период на предходната година строителството е нараснало минимално с 0,1% в еврозоната и с 0,6% в ЕС.

На месечна база гражданското и инженерно строителство, в което влиза и изграждането на инфраструктура, има по-голям принос от сградното строителство за общото понижение на строителството както в ЕС, така и в еврозоната.

На годишна база сградното строителство е нараснало по-бързо от гражданското и инженерното строителство в ЕС, а в еврозоната второто дори отбелязва лек спад от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още