IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ с неочакван ръст през август

Възстановяването обаче вероятно ще е временно

11:18 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ неочаквано са се увеличили през август, но възстановяването вероятно ще е временно, след като фиксираната лихва по 30-годишните ипотечни кредити е скочила до нива, последно наблюдавани по време на Голямата рецесия, съобщава Ройтерс.

Продажбите на нови жилища са се повишили с 28,8% на месечна база до сезонно коригиран темп от 685 хил. единици миналия месец, обяви министерство на търговията във вторник. Темпът на продажбите за юли бе коригиран нагоре до 532 хил. единици от предишно обявените 511 хил. единици.

Продажбите са нараснали във всички четири региона, ускорявайки се с 66,7% на месечна база в североизточните щати. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на нови жилища, които формират около 10% от всички продажби на домове в САЩ, ще спаднат до темп от 500 хил. единици.

Продажбите са се свили с 0,1% на годишна база през август. Те достигнаха връх от 993 хил. единици през януари 2021 г., което бе най-високото ниво от края на 2006 г.

Агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв, белязано от прекалено големи увеличения на лихвите, отслабва жилищния пазар. Централната банка миналата седмица повиши основната лихва със 75 базисни пункта, което е трето поредно увеличение в този размер.

Фед сигнализира, че се задават още големи повишения следващата година. От март насам централната банка вдигна основната лихва от почти нула до диапазон от 3,0-3,25%, засилвайки рисковете за рецесия през следващата година.

Ипотечните лихви растат дори по-бързо. Фиксираната лихва по 30-годишните ипотечни кредити е била средно 6,29% миналата седмица (19-23 септември), което е най-високото ниво от октомври 2008 г. За сравнение, предишната седмица тя е била 6,02%, показват данни на агенцията за ипотечно финансиране Freddie Mac.

Данни от миналата седмица показаха, че продажбите на стари жилища са спаднали за седми пореден месец през август, а разрешителните за бъдещо жилищно строителство са се сринали до нива, които не са виждани от първата вълна от Covid-19 през пролетта на 2020 г.

Медианната цена на ново жилище през август е била 436 800 долара – ръст от 8,04% на годишна база. На пазара в края на миналия месец е имало 461 хил. нови жилища спрямо 459 хил. през юли. Домовете в процес на строеж са формирали 66,4% от запасите, а жилищата, които тепърва ще се строят – 23%.

Завършените къщи са били 10,6% от запасите, което е доста под дългосрочната средна стойност от 27%. С темпа на продажбите от август ще са нужни 8,1 месеца да се продадат всички къщи, предлагани на пазара, докато през юли този период бе 10,4 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още