IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните пазари на офис и търговски площи са най-уязвими от принудителни продажби

Капиталовите стойности при търговските и офис активи намаляват в последните пет години, а условията за кредитиране се затягат

11:40 | 18.10.22 г.
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Световните пазари на офис и търговски площи са особено уязвими от появата на принудителни продажби заради очакван недостиг на налично финансиране и растящите разходи за обслужване на дълговете, пише Oxford Economics, цитирана от онлайн изданието IPE.com.

Консултантската компания съобщава, че разходите за обслужване на дълговете продължават да растат в развитите икономики, заплашвайки да предизвикат затруднения на световните имотни пазари.

„Смятаме, че механизмът за пренос на принудителните продажби ще бъде рефинансирането на дефицити, но коефициентите на лихвено покритие също изглеждат опасно ниски“, допълва компанията в нов доклад.

Миналата седмица Oxford Economics предупреди, че имотните пазари, особено тези в САЩ и Великобритания, са изправени пред значителна ценова корекция догодина заради растящите разходи за обслужване на дълговете.

„Изглежда, че ще се появят финансови дефицити при търговските и офис площи, което ще изложи тези сектори на по-голям риск от принудителни продажби“, пише компанията в новия си доклад.

Капиталовите стойности при търговските и офис активи намаляват или са слаби в последните пет години, а условията за кредитиране се затягат, това означава по-ниско съотношение между дълга и собствения капитал в сравнение с преди пет години, отбелязват авторите на доклада.

Коефициентите на лихвено покритие също изглеждат затегнати и Oxford Economics предупреждава, че пряката задлъжнялост на частния капитал изглежда последователно по-висока, отколкото в по-широката имотна индустрия след световната финансова криза.

„С нарастването на цената на дълга заплахата за световните имотни пазари нараства. С увеличаването на признаците за финансова дисфункция желанието на ръководителите да продължат да затягат паричната политика до пълното изкореняване на прекомерната инфлация от икономиката започва да се сблъсква с необходимостта от запазване на финансовата стабилност“, коментира Марк Ънсуорт, асоцииран директор на икономиката на недвижимите имоти в Oxford Economics.

„Смятаме, че централните банки и правителствата имат инструментите да предотвратят най-лошите последици, но продължително затягане наистина повишава риска от недостиг на ликвидни средства“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още