IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от американците намират по-трудно ново жилище под наем, отколкото нова работа

Ню Йорк остава най-скъпият наемен пазар отвъд Океана

12:40 | 31.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Намирането на ново място за наемане никога не е било особено лесно. Но за една трета от наемателите в САЩ, които са се нанесли в имотите си в последните две години, процесът е бил по-труден от намирането на нова работа, сочат данни на Zillow Group, цитирани от Bloomberg.

Данните са публикувани в момент, когато безработицата в САЩ е на 50-годишно дъно, въпреки че някои индустрии отчитат ръст на съкращенията. И макар че увеличението в цените на наемите най-сетне започва да се забавя, те остават завишени в много части на страната.

Растящите цени на жилищата по време на пандемията изключиха много потенциални купувачи от жилищния пазар, което спомогна за рекордно повишение на наемите в градове от Ню Йорк до Остин, щата Тексас.

Средният наем на едностаен апартамент този месец достигна 3860 долара в Ню Йорк, 3060 долара в Бостън и 2510 долара в Маями, сочи доклад за  големите градове на компанията за обяви за жилища под наем Zumper.

Макар че наемите намаляват в някои градове, много от участниците в допитването на Zillow са заявили, че се чувствали задължени да предложат повече, отколкото биха предложили наематели в не толкова трескави за пазара периоди. Около 30% заявили, че са платили наем за най-малко два месеца предварително, което им е помогнало да си гарантират последния имот. А близо една четвърт от участниците посочили, че подписването на по-дългосрочни наеми им е помогнало да влязат в настоящото си жилище.

В допитването са участвали 2064 пълнолетни американци и е проведено от института Harris Poll за Zillow през август. 406 от участниците са се нанесли в жилището си под наем в последните две години.

Данните на Zumper за цените на наемите сочат, че Бостън изпреварва Сан Франциско и заема второ място в списъка с най-скъпи наемни пазари в САЩ, а Ню Йорк задържа първото място.

Средната цена на наема на едностайно жилище в Бостън е нараснала с 5,9% през октомври спрямо септември. В Сан Франциско тя е намаляла с 2,6% до 3020 долара. В Ню Йорк средната цена също е поела надолу с 2,3%.

Районът на Бостън е изправен пред остър недостиг на жилища под наем, подлагайки на натиск достъпността за хората, които не разполагат с големи доходи или нямат богати родители, на които да разчитат. В същото време Сан Франциско се бори да се възстанови след пандемията, когато технологичните компании възприеха работа от разстояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още