IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавач на жилище в Нова Зеландия предлага безплатна Tesla, за да привлече купувачи

Цените на жилищата в страната намаляват, а необходимото време за продажба на имот се е удвоило

14:45 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собственик на жилище на бързо охлаждащия се жилищен пазар в Нова Зеландия прибягва до необичаен начин за привличане на купувачи – като предлага безплатна кола Tesla, пише Bloomberg.

Обявата за ново жилище със седем стаи в околностите на Оукланд, най-големия град в страната, предлага кола Tesla Model Y, индикация докъде са готови да стигнат продавачите, за да рекламират дома си, докато нарастващите лихви по ипотечните кредити вредят на търсенето.

В обявата на агенцията за недвижими имоти Barfoot & Thompson се казва: „Чисто нова Tesla и чисто нов дом“.

Агресивните повишения на лихвите от централните банки в цял свят предизвикват спад на жилищните пазари в цял свят, като Нова Зеландия е един от най-тежко засегнатите. Предлагането на жилища за продажба е нараснало с 43% на годишна база миналия месец, сочат данните на сайта за търгове на имоти Trade Me. Това още повече тласка надолу цените.

През октомври офертните цени на жилищата в Оукланд са намалели с 3,4% спрямо същия месец на миналата година, показват още данните на сайта. Той следва по-широк спад със 7,5% на средните цени на имотите през октомври спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Новозеландския институт за недвижими имоти (REINZ).

Не се очаква забавянето скоро да се успокои, тъй като според прогнозите централната банка ще продължи цикъла си на затягане на паричната политика по-късно този месец и ще повиши основната си лихва с нови 75 базисни пункта до 4,25%, за да укроти инфлацията.

Заради това продавачите трябва да прибягват до неортодоксални начини да рекламират жилищата си, които сега остават средно 44 дни на пазара, преди да бъдат продадени, сочат данните на REINZ. Това е близо два пъти повече време спрямо началото на 2021 г. В рядко изключение брокерът на недвижими имоти Принс Капур от компанията Barfoot & Thompson, който продава имота в Оукланд, изрази увереност, че ще може да издейства офертна цена от около 1,8 млн. новозеландски долара (1,1 млн. щатски долара).

„Откакто пуснахме обявата, настана истинска лудост, получаваме много запитвания. Трябва да продадем имота в рамките на една седмица“, отбеляза Капур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още