IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Европа записаха най-лошото си тримесечно представяне от 2009 г.

Корекцията е факт на почти всички пазари на Стария континент, но най-голяма е във Великобритания

14:24 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общата възвръщаемост от недвижими имоти в Европа е намаляла драстично през третото тримесечие на 2022 г., най-отчетливо във Великобритания, сочи индексът на евроейската Асоциация на инвеститорите в нелистнати недвижими имоти INREV, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Общата възвръщаемост за периода от юли до септември е намаляла до -1,6% спрямо 2,61% в предишния тримесечен период, а нарастването на капитала се е забавило с 429 базисни пункта до -2,34%.

INREV съобщи, че това е най-слабото тримесечно представяне на индекса от второто тримесечие на 2009 г. след световната финансова криза.

Асоциацията отдава рязката корекция на продължаващата енергийна криза, породена от нашествието на Русия в Украйна, рекордно високата инфлация и бързия ръст на лихвите на европейските пазари.

INREV съобщи, че макар корекцията да е факт на почти всички пазари, мащабът на спада е най-голям във Великобритания, където представянето през третото тримесечие на ниво активи е достигнало дъно от -4,79%. Спадът е бил по-умерен на други основни европейски пазари, включително Франция (-1.39%), Германия (-1.38%) и скандинавските страни (-1.3%).

За повечето пазари тримесечните спадове в представянето са в диапазона между 280 и 410 базисни пункта, но те са били значително по-високи за Великобритания с -844 базисни пункта.

INREV отбелязва, че това отразява бързите и по-резки корекции на паричната политика във Великобритания, която отчете най-големите ръстове на лихвите от над три десетилетия наред с „по-отчетливия имотен цикъл, създаден от честите оценки във Великобритания“.

Секторът на индустриалните и логистични имоти, който преживя силно представяне в последните години, отчита рязка корекция със спад на общата възвръщаемост от 4,21% през второто тримесечие на -4,06% през третото.

INREV коментира, че това не е изненада „предвид многото години на последователно силно представяне, рязко свиване на доходността и относително високи очаквания за ръст на наемите в повечето региони“.

Спадът е най-силно изразен във Великобритания, където възвръщаемостта от индустриални и логистични имоти през третото тримесечие е достигнала дъно от -6,8%, по-слабо представяне с 288 базисни пункта спрямо офисите, които са следващият най-слабо представящ се сектор. В Германия разликата в представянето на индустриалните и логистични имоти и офисите е още по-силно изразена – 381 базисни пункта.

Но INREV отбелязва, че фундаментите на сектора на индустриални и логистични имоти, подкрепен от силната електронна търговия, трябва да запазят относително стабилни и високи нивата на заетост.

Жилищният сектор се представя най-силно, като възвръщаемостта през третото тримесечие е останала на положителна територия на трите най-големи основни пазара – 0,73% във Великобритания, 0,59% във Франция и 0,37% в Германия.

В изследване на INREV за нагласите 83% от анкетираните са посочили, че оценката им за инвестиционния риск е нараснала за четвърто последователно тримесечие. Освен това очакванията за представянето в краткосрочен план на недвижимите имоти в Европа са все по-снижени, като 82 на сто от инвеститорите и инвестиционните мениджъри очакват ново забавяне на представянето.

В резултат на влошаването на представянето на инвестициите и нарастващия риск почти половината (46%) от анкетираните в последното допитване на INREV са заявили, че не са уверени в увеличаването на присъствието си в сектора на недвижимите имоти.

INREV отбелязва, че макар имотите да изглеждат непривлекателно оценени спрямо други класове активи в краткосрочен план, корекцията на цените на активите вече е започнала да кристализира, особено във Великобритания, полагайки основите за съживяване на търсенето от инвеститорите по-късно през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още