IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от офис площите в Дъблин са наети, но не се използват

Големи технологични компании, които присъстват на офис пазара в ирландската столица, обявиха големи съкращения в последно време

23:06 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Свободните офис площи в Дъблин нарастват, тъй като някои от най-големите технологични компании в света се борят с работните практики след пандемията и несигурността пред глобалната индустрия, пише Bloomberg.

Т. нар. „сиви площи“, излишъкът от офис помещения, които са наети, но не се използват, в момента съставляват около 32 на сто от цялото налично предлагане и се очаква то да нарасне още, съобщава агенцията за недвижими имоти Lisney. Общият дял на свободните офис площи в Дъблин в момента е около 13%.

Тенденцията се случва на фона на вълна от съкращения на работни места в големи технологични компании като Twitter и Salesforce, които имат силно присъствие в ирландската столица. Meta Platforms реши миналия месец да не наема част от изградената си неотдавна европейска централа в града.

Големите технологични компании съставляваха между една трета и половината от активността на офис пазара в последните години благодарение на високите им амбиции за наемане на служители, става ясно от доклада на Lisney. Големите съкращения при технологичните компании и работата от разстояние опразват офисите в Дъблин. Графика: Bloomberg LP Големите съкращения при технологичните компании и работата от разстояние опразват офисите в Дъблин. Графика: Bloomberg LP

„Много от големите технологични компании имаха много амбициозни цели за служителите си в последните три-четири години и може никога да не успеят да запълнят всички офис площи, които държат“, коментира компанията. Преходът към хибридна работа също намалява нуждата от офис площи, сочи докладът.

Въпреки това общите усвоени обеми на офис пазара в Дъблин се подобряват след пандемията, като активността е нараснала с около 35% спрямо 2021 г., сочат данни на консултантската компания CBRE Ireland. Наематели от сферата на професионалните услуги, финансите, фармацията и държавния сектор са били най-активните през четвъртото тримесечие за сметка на технологичните компании.

В същото време свободните напълно оборудвани офис площи може да бъдат привлекателни за по-малки местни играчи, търсещи гъвкави решения без високи разходи за ремонт, отбелязва Lisney.

„Очакваме да видим някои от по-малките компании, много от които местни, да се възползват от тенденциите в последно време, като привлекат служители и наемат допълнителни офис площи“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още