IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в САЩ ускорява темпа през февруари до 5-месечен връх

Заявленията за строителство нарастват с 13,8% до годишен темп от 1,52 млн. броя, отразявайки ръста при издаването на разрешителни

17:13 | 16.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Строителството на нови жилища в САЩ се увеличава през февруари за първи път от шест месеца насам, водено от скока в започнатите многофамилни проекти и предполага, че жилищният пазар може да започне да се стабилизира, съобщава Bloomberg.

Броят на започнатите жилищни сгради се увеличава с 9,8% през миналия месец до 1,45 млн. на годишна база, записвайки най-бързия си темп за последните пет месеца, показват правителствени данни, публикувани в четвъртък. Темпът на започване на строителна дейност надмина всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти, където медианната оценка беше за 1,31 млн. броя.

Заявленията за строителство нарастват с 13,8% до годишен темп от 1,52 млн. броя, отразявайки ръста при издаването на разрешителни както за еднофамилни, така и за многофамилни проекти.

Увеличението създава предпоставки за зараждащ се оптимизъм, че най-лошото за тази индустрия може би наближава пик. Настроенията на строителните компании се подобриха в три поредни месеца - след 12 последователни спада миналата година – а веригите на доставки се нормализират, като заявленията за покупка на жилище се увеличават.

Строителството на многофамилни проекти скача с 24 на сто, записвайки най-големия си ръст от близо две години насам. Източник: Bloomberg Строителството на многофамилни проекти скача с 24 на сто, записвайки най-големия си ръст от близо две години насам. Източник: Bloomberg

Въпреки това лихвените проценти по ипотечните кредити остават високи и могат да ограничат всякаква положителна инерция при продажбите. А строителните фирми все още се борят с високите разходи за труд и материали. Въпреки че пресните финансови сътресения може да намалят разходите за заемите, тъй като доходността по държавните облигации намалява, това също може да накара банките да затегнат своите критерии за отпускане на заеми.

Строителството на еднофамилни жилища нараства с 1,1% през февруари, докато това на многофамилни проекти скача с 24 на сто – най-големия ръст от близо две години насам.

Броят на завършените жилища отчита през февруари най-бързия си темп от 2007 г. насам. Източник: Министерство на търговията на САЩ Броят на завършените жилища отчита през февруари най-бързия си темп от 2007 г. насам. Източник: Министерство на търговията на САЩ

Броят на разрешителните за строеж на еднофамилни къщи се увеличава за първи път от година. Заявленията за изграждане на многофамилни жилищни сгради се нараснаха до най-високото си ниво от юли насам.

Броят на завършените жилища се е увеличил с повече от 12% до 1,56 млн., отчитайки най-бърз темп от 2007 г. насам, воден от скока в многофамилните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още