IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти у нас са се удвоили през второто полугодие на 2022 г.

Най-голямата сделка през миналата година е закупуването на складовете на "Транскапитал" от CTP за над 67 млн. евро

16:12 | 17.03.23 г.
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Обемите на инвестиционния пазар в областта на бизнес имотите в България са се удвоили през второто полугодие на миналата година в сравнение с първото. Това е показател за нарастващ интерес от инвеститорите да се възползват от ограничените възможности на пазара, пише консултантската компания JLL в доклад за пазара на бизнес имоти в България през 2022 г., изготвен със съдействието на Avalant и IPC Partners.

„Пазарът на недвижими имоти имаше силно представяне през втората половина на 2022 г. Краят на годината донесе силно търсене на офиси и индустриални имоти, въпреки че наемите се повишиха, следвайки същата тенденция като инфлацията. Инвестиционните сделки също се увеличиха, което доказва, че пазарът е привлекателен за инвеститорите“, каза Александру Давид, ръководител на отдела за проучвания на JLL за Румъния и България.

Инвестиционният пазар достига нивата преди COVID-19

Общият обем на инвестициите в България през втората половина на 2022 г. е достигнал 190 млн. евро в сравнение с 95,6 милиона евро през първата половина на годината, сочат данните на JLL. Така с почти 300 млн. евро за цялата година 2022 г. достига до обичайните пазарни нива преди пандемията.

Най-голямата сделка на пазара през миналата година е била покупко-продажбата на складове на "Транскапитал" на бул. “Ботевградско шосе“ в София на цена от 67,5 млн. евро. Имотът е закупен от компанията CTP.

Пазарът е регистрирал и повишен интерес към хотелиерския сектор, като през второто полугодие са продадени осем хотела в цялата страна.

Основната доходност за всички класове активи остава непроменена в сравнение с първото полугодие на 2022 г. - 7,5% за офис площи и търговски центрове и 8% за индустриални площи.

JLL очаква през 2023 г. повишение на лихвените проценти, а оттам и леко увеличение на доходността.

Признаци за възстановяване на офис пазара

Обемът на сделките за релокация и разширяване на пазара на офиси в София е достигнал 78 800 кв. м през втората половина на 2022 г. Това прави общо 158 100 кв. м за годината, което е 11% увеличение в сравнение с обема през 2021 г.

Друг положителен аспект е значителното увеличение на нетното усвояване, с 52 700 кв.м за втората половина на годината и общо 77 700 кв.м за цялата година.

Нивото на свободните площи в София е намаляло до 18,8% в сравнение с 20,1% в края на първото полугодие на 2022 г. Нивата на свободни площи са спаднали във всички райони, включително Цариградско шосе, където свободните площи вече са 32%.

Наемите за клас А офис площи варират от 11,5 – 15,5 евро на кв.м в зависимост от района и спецификациите на съответната сграда.

Общият сграден фонд на офис площи под наем в София е достигнал 2,11 млн. кв.м в края на 2022 г., от които 61% се считат за клас А.

Приблизително 42 хил. кв.м нови офис сгради са получили разрешение за ползване в София през второто полугодие на 2022 г., което прави общо 65 хил. кв.м за годината. Това е рязък спад в сравнение с обема през 2021 г. (216 хил. кв.м.).

Очаква се през 2023 г. да бъдат добавени 83 хил. кв.м, от които приблизително 18% вече са със сключени договори за наем, а други 24% ще бъдат обитавани от собствениците си.

„Пазарната активност определено се повиши през последната година като имаме същите наблюдения и за началото на 2023 г. Търсенето на първокласни офис площи е високо и ограниченото предлагане, което се очаква, вероятно ще доведе до известно увеличение на наемните нива. Надяваме се, че това ще съживи интереса на инвеститорите, които в последно време се отдръпнаха от сектора поради свиващи се маржове и по-доходоносни алтернативи“, коментира Христо Андонов, съдружник в Avalant.

Последна актуализация: 16:12 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още