IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Китай поскъпват втори пореден месец в знак за стабилизиране на пазара

Възстановяването на икономиката на страната зависи от трайното съживяване на имотния сектор

12:27 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Китай са нараснали за втори пореден месец през март, което се прибавя към признаците, че имотният сектор в страната се стабилизира, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града без субсидирани от държавата домове са нараснали с 0,44% спрямо месец по-рано след ръста от 0,3% през февруари, сочат данни на Националното статистическо бюро. На вторичния пазар цените на жилищата са се повишили с 0,26%, след като нараснаха с 0,12% месец по-рано.

Възстановяването на икономиката на Китай зависи от трайното съживяване на имотния сектор, който остава нестабилен, тъй като предпазливите домакинства и свиващото се население ограничават търсенето. Инвестициите, свързани с развитието, са продължили да намаляват и през февруари въпреки повишаването на продажбите на жилища.

„Данните за март сочат явно стабилизиране на жилищния пазар“, казва Йен Юедзин, директор на отдела за анализи в института за анализи и развитие E-house China. 

Някои наблюдатели на пазара смятат, че възстановяването на жилищния пазар може да не задържи инерцията. Търсенето се е запазило през март благодарение на политиките за стимули и края на COVID ограниченията, но инерцията при продажбите в някои по-малки градове отслабва, отбелязват анализатори от China Real Estate Information в доклад преди публикуването на данните.

Интересът на купувачите може да отслабне, ако предприемачите решат да повишат цените по-късно през годината, допълват те.

Китайските граждани остават предпазливи към инвестициите в имоти, особено в по-малки градове, коментира главният икономист за Китай в Nomura Holdings Лу Тин. Той допълва, че домакинствата са увеличили влоговете си в банки през март.

Въпреки това свиващите се продажби в големите градове от април насам вероятно няма да потопят отново цените на жилищата, тъй като градове и области предлагат стимули на бъдещи купувачи, отбелязва Йен.

Някои по-малки градове смекчават ограниченията за покупки на жилища, за да генерират продажби. В един квартал в покрайнините на Пекин властите планират да позволят на семейства с повече от едно дете да купуват повече от едно жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още