IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново неизплащане по главница показа натиска върху строителите в Китай

KWG не е платила 119 млн. долара от главница по облигация, дължима към 14 май

10:09 | 15.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайска строителна компания, която забави плащанията по облигации, деноминирани в долари, миналата година, не успя да изплати главницата по дълга, което доведе до ценови срив на акциите ѝ и подчертава продължаващата ликвидна криза в сектора въпреки подобряването на продажбите, съобщава Bloomberg.

KWG Group Holdings Ltd., която строи многофамилни жилищни сгради, офиси и търговски центрове предимно в по-големите градове на Китай, заяви, че не е платила 119 млн. долара от главница, дължима в неделя (14 май), по облигация, което на практика представлява неизпълнение. Събитие на неизпълнение е настъпило и по осем други доларови облигации на компанията, става ясно от документ, подаден до борсовия регулатор.

Акциите на KWG поевтиняват с 12% в последните часове от редовната търговия на борсата в Хонконг, достигайки най-ниското си ниво до момента. Цената на книжата на компанията изтри около две трети от стойността си спрямо пика от 27 януари.

Дружеството обяви в неделя, че е започнало да работи със съветници по холистичен план относно своя офшорен дълг, за да осигури устойчивост на бизнеса си „в полза на всички акционери“.

Трудностите, с които се сблъсква компанията, са предхождани от продажбата на облигация за 700 млн. юана (101 млн. долара) четири месеца по-рано, която е гарантирана от държавната China Bond Insurance Co. Това илюстрира продължаващите сътресения сред някои строителни фирми, като възстановяването на сектора по-рано тази година беше подхранено от редица условия, осигурени от държавните органи.

Акциите на KWG поевтиняват до рекордно дъно след неизпълнението по дълга. Източник: Bloomberg Акциите на KWG поевтиняват до рекордно дъно след неизпълнението по дълга. Източник: Bloomberg

Проблемите на KWG с изплащането на дълга може да са индикация, че властите приоритизират завършването на строителни проекти и кредиторите трябва да чакат на опашка за дълговото погасяване.

„Съгласно изискванията на политиките на местните власти по-голямата част от паричните средства на Групата се намират в доверителна сметка, за да се гарантира завършването на имотите в процес на разработка“, изтъква компанията в борсовия документ.

През април KWG разкри, че не е платила 212 млн. юана дължима главница по банкови и други заеми. От ръководството добавят, че фирмата е изправена пред редица несигурности, „които поставят под значително съмнение способността на групата да продължи да функционира като действащо предприятие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още