IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пониженият рейтинг на дълга на Canary Wharf е знак за по-широки имотни проблеми

Британският собственик на бизнес имоти има неизплатен дълг от над 1,4 млрд. паунда с падеж през 2024 и 2025 г.

13:24 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Canary Wharf стана последният символ на световната имотна криза, след като рейтинговата агенция Moody’s понижи рейтинга на дълга на собственика на имоти и прогнозира предизвикателна среда за финансиране поне през следващата година, пише Bloomberg.

Рейтингът на финансовия квартал в източната част на Лондон, където се намират небостъргачите на HSBC Holdings и на Barclays, беше понижен още повече на неинвестиционен – от Ba1 на Ba3. Може да се наложи Canary Wharf Investment Holdings да разчита на продажби на активи, за да изплати задълженията си, или да инжектира свеж капитал в бизнеса, допълни рейтинговата компания.

Canary Wharf, притежавана от Brookfield и Катар, има неизплатен дълг от над 1,4 млрд. паунда с настъпващ падеж през 2024 г. и 2025 г. на фона на „трудна оперативна и финансова среда за имотните компании“, отбелязва Moody’s.

„Кредитният рейтинг отразява по-широката пазарна среда“, заяви говорител на компанията. „Намираме се в силна финансова позиция, имаме капитал в бизнеса с нетни активи за 3,6 млрд. паунда и съотношение между дълга и собствения капитал от 50,8%“, допълни той.

Бизнес имотите във Великобритания са силно засегнати от бързия ръст на лихвите, който повиши силно разходите на собствениците на имоти за обслужване на заемите и подкопа оценките. Същевременно оттеглянето на кредитори увеличава недостига на финансиране за собствениците на имоти със заеми с настъпващ падеж. Тази комбинация принуждава някои от тях да обмислят продажби на активи, вливане на капитал или скъпи алтернативни източници на дълг.

Корекцията води и до застой на инвестиционните пазари, тъй като продавачите се придържат към цени, които все още не отразяват новата парична политика, с риск продажбата на някои имоти с отстъпка да засегне оценките на останалите активи в портфейла им.

„Предпазливият апетит на инвеститорите води до нисък обем на трансакции и затруднява продажбата на активи без предлагане на значителни отстъпки“, съобщи рейтинговата агенция. Сътресенията в банковия сектор напоследък подлагат цените на допълнителен натиск към понижение, допълни тя.

Canary Wharf Group се опитва да преустрои квартал, който първоначално беше създаден за инвестиционни банки, желаещи големи офис кули. Компанията строи жилищни сгради и се опитва да привлече компании от областта на природните науки в рамките на усилия да вдъхне нов живот на района, където няколко големи наематели свиха офисите си или напускат квартала.

Облигациите ѝ на стойност 300 млн. паунда (371 млн. долара) с падеж през 2028 г. в момента се търгуват при 68,7 пенса от паунда.

Цените на офисите в лондонското Сити, другия финансов квартал в британската столица, са намалели с 21% през миналата година, сочат данни на консултантската компания Savills. Цените на британските активи преживяват по-бърза корекция в сравнение с предишни имотни кризи, а други пазари в Европа актуализират по-бавно цените, за да отразяват новата лихвена среда.

Това усилва притесненията, че най-лошото тепърва предстои за континентална Европа, която може да преживее „материална корекция на капиталовите стойности“, предупредиха анализатори от Morgan Stanley миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още