IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Mall of Sofia навлиза на пазара на луксозни имоти във Франция и Швейцария

До този момент основен фокус на полската компания GTC бяха офисите в Източна Европа

18:42 | 19.06.23 г.
Снимка: GTC
Снимка: GTC

Компанията за инвестиции в недвижими имоти GTC, контролирана от фондация, създадена от Унгарската централна банка, се стреми да се разшири на швейцарския и френския пазар на луксозни имоти. Ходът на компанията, която е активна и в България и е собственик на Mall of Sofia, е изненадващо отклонение от фокуса ѝ към офисите в Източна Европа, пише Bloomberg.

Книжата на листнатата във Варшава GTC поевтиняха, след като тя съобщи, че е в напреднали преговори за придобиването на мажоритарен дял в компанията Ultima Capital, която строи хижи и вили от Гщаад в Швейцария до Кан във Франция и на гръцкия остров Корфу. Ultima съобщи, че стойността на сделката може да е в диапазона между 1,25 млрд. до 1,35 млрд. швейцарски франка (1,4 млрд.-1,5 млрд. долара).

Сделката ще бъде финансирана от продажбата на облигации, свързани с акции, които може да бъдат превърнати в книжа на GTC. Тя ще помогне за диверсифицирането на портфейла на компанията с навлизането на „високо оценяван и стабилен пазар“, съобщи GTC.

Новото начинание е голяма промяна за GTC, след като десетилетия наред тя беше съсредоточена върху офис проекти в Източна Европа, стимулирани отчасти от релокацията на глобални бизнес центрове в региона.

Компанията започна преустройство, след като през 2020 г. беше придобита от Optima Zrt., дружеството, създадено да управлява 1 млрд. долара от името на Унгарската централна банка. Инвестицията миналата година в иновационен парк в Ирландия беше една от първите стъпки в процеса.

„Ходът на GTC е доста изненадващ, тъй като тя няма опит в предизвикателния сегмент на луксозните хотели или дори на пазари, където оперира Ultima“, коментира Масей Вевиорски, анализатор в BOS Bank. „Миноритарните акционери смятаха, че компанията е съсредоточена върху офисите в Източна Европа и сега може да са смутени“, допълва той.

Книжата на GTC поевтиняват с 4,8% в понеделник и цената им е спаднала със 7,4% от началото на годината, докато бенчмаркът WIG във Варшава е нагоре с 18%.

Миналата година Ultima е генерирала приходи от около 17 млн. франка от портфейла си с 48 жилища, хижи, вили и терени на 11 локации. GTC е събрала приходи от наеми на стойност 167 млн. евро през същия период.

GTC присъства в България от 12 години, като първоначално инвестициите ѝ у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си Advance Business Center в Бизнес парка в „Младост“. Но през април 2018 г. компанията се завърна на пазара на търговски площи с придобиването на Mall of Sofia за сумата от 90 млн. евро. GTC притежава и офис частта към търговския център, Sofia Tower I, а през 2020 г. започна разширението ѝ с проекта Sofia Tower II. Инвестицията е за 68 млн. евро.

Компанията има и две офис сгради в Бизнес парка в „Младост“, а през 2021 г. обяви, че ще строи трета, за която придоби терен от 2417 кв. м за сумата от 4,7 млн. евро. Освен в София GTC притежава имоти и в Полша, Будапеща, Букурещ, Белград и Загреб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още