IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новото жилищно строителство в САЩ достигна 30-годишен връх през май

Жилищният пазар понесе най-тежкия удар от бързото затягане на паричната политика, но данните може да са началото на тенденция към възстановяване

11:13 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новозапочнатото строителство на еднофамилни жилища в САЩ е нараснало през май най-много от над три десетилетия, а разрешенията за бъдещо строителство също са се увеличили. Това показва, че жилищният пазар може би обръща страницата, след като понесе удар от лихвените повишения на Федералния резерв, предава Ройтерс.

Но макар Фед да пропусна да повиши лихвата този месец за първи път от началото на 2022 г., условията за кредитиране остават затегнати и това може да е предизвикателство за строителните компании, разчитащи силно на строителството и на заемите за строителство, за да задържат ръста през май и в следващите месеци.

Икономисти отбелязват, че проектите за многофамилни жилищни сгради, които са си осигурили финансиране миналата година, са допринесли за ръста през май, но може да изпаднат в застой до края на годината, тъй като получаването на ново финансиране става по-трудно.

Новозапочнатите жилища са се увеличили до сезонно изгладен годишен темп от 1,631 млн. броя миналия месец спрямо ревизираните към понижение 1,34 млн. през април, съобщи министерството на търговията. Темпът през май е най-бързият от април 2022 г., който тогава беше най-високият от 2006 г. насам.

Увеличението с 291 хил. броя при новозапочнатите жилища е най-голямото от януари 1990 г., а ръстът с 21,7% е най-високият в процентно изражение от октомври 2016 г. насам.

„Макар че данните за новозапочнатите жилища обичайно са волатилни и цифрата може да бъде ревизирана към понижение през следващите месеци, огромният ръст показва, че строителните компании в голяма степен разширяват операциите си това лято“, коментира старши икономистът на Nationwide Бен Айерс.

Новозапочнатите жилища са се увеличили двуцифрено в южните и западните щати и в Средния запад, а в същото време са намалели с близо 19 на сто в североизточните. Новозапочнатите еднофамилни жилища са нараснали с 18,5%, а многофамилните проекти с пет или повече жилища са се увеличили с 28,1%.

Не всички икономисти са убедени, че ръстът през май е началото на трайно повишение.

Жилищният пазар понесе най-тежкия удар от най-бързото затягане на паричната политика от Фед от 80-те години на миналия век, но неотдавнашни данни показват, че най-тежкото може да е отминало.

Допитване от понеделник показа, че индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo през юни е нараснал над средното ниво от 50 пункта за първи път от юли 2022 г., тъй като недостигът на стари жилища е подкрепил новото строителство. Индексът се е повишил със 77% от декември насам.

Средните лихви по популярните 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва намаляха леко спрямо връхната точка от ноември м. г. от над 7%. Миналата седмица средната лихва беше 6,77%, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Но затягането на условията за кредитиране може да затрудни строителните компании да получат достъп до финансиране на нови проекти.

Разрешенията за бъдещо строителство са се повишили с 5,2% до най-високото си ниво от октомври до 1491 млн. броя, водени от ръста с 27,1% в североизточните щати. Разрешенията за еднофамилни проекти са нараснали с 4,8%, а за многофамилни жилища – със 7,8 на сто.

Бил Адамс, главен икономист на Comerica Bank, отбелязва, че строителството ще засили растежа на американската икономика през второто полугодие на тази година. Жилищното строителство беше спирачка за ръста на брутния вътрешен продукт осем поредни тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още