IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартаментите в Швейцария са надценени с 40%, предупреди централната банка

В доклада си за финансовата стабилност тя предупреждава за възможна корекция на цените

16:40 | 22.06.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на апартаментите в Швейцария са нараснали през миналата година и потенциалното надценяване вече е над нивата преди пандемията, съобщава Швейцарската национална банка, цитирана от Bloomberg.

„В момента цените на апартаментите са с около 15% до 40% над нивата, които могат да бъдат обяснени във фундаментални фактори“, съобщи централната банка в годишния си доклад за финансовата стабилност, публикуван в четвъртък.

„При интерпретиране на тези цифри е важно да се има предвид, че те не включват всички фактори, свързани с търсенето и предлагането, които може да засегнат пазара на жилищни имоти. Например, високият и растящ дял на вече изградени жилищни райони в съчетание с бавно напредване на строителството с висока гъстота допринасят за затегнатото предлагане. В същото време ръстът на домакинствата е по-висок от растежа на населението през последните години, докато размерът на средното домакинство намалява“, се казва в доклада.

Началото на цикъла на затягане на паричната политика от Швейцарската национална банка засегна значително по-малко имотния и ипотечния пазар, отколкото сходни действия на централните банки в други страни и „като цяло въздействието е умерено“, пишат авторите на доклада.

Въпреки това централната банка предупреди за възможна корекция.

„С повишаването на лихвите по ипотечните кредити вероятността от спадове на цените на жилищните имоти расте. Това важи както за притежаваните от собственик жилища, така и за сегмента на инвестиционните жилища – при втория цените всъщност вече леко са намалели“, отбелязва банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
Също така според НСИ в България към края на 22 г. сме останали 6 447 000 души. Вече сме и по-малко, като 2 милиона са 60 + възраст. Цените на имотите са такива поради факта, че няколко десетки хиляди лежат на гърба на клетия купувач. Това са банкери, строители, брокери, архитекти и т.н. Но съвсем скоро нещата ще се променят, може да се направи справка в layoffs.fyi за масовите съкращения на високо платени служители. За Бога Българи, цената на хляба е 1.50 лв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
Изглежда, че навсякъде имотите са значително надценени. В Бг и по-точно в София реалните цени на старо стройтелство 1-2 стаи е 30-40 000 евро. При новото стройтелство може да се говори за 50-60 000 евро, като това са апартаменти изискващи ремонт. Всичко друго е ограбване на народа. Ако някой не знае в Бг 1 милион пенсионери взимат до 506 лв пенсия, а 83 % от работещите до 2800 лв бруто (2100 лв. чисто). За по-малките градове цените падат с 20-30 % още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007, отивай на фронта в Украйна и остави имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
чета дежурните имотни разбирачи ... не че нещо но в последните 20г ръста на цените в средно годишно около 4-5% като имат и години с по над 10% ... та за периода е над 200% ( ДВЕСТА %) ... в областта на Женева е над 240% ... ловим ли бас на 4540 рубли , че ако въобще има спад на цените той ще е в рамките на 10% ... ?! ... и то в максимум до края на годината ... след това инфлацията ще се отрази и там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
sssaaa
преди 10 месеца
Ето на това се казва Независима банка и банкова система, а не като нашите, които мълчат, да не кажа че крият и подкрепят имотната мафия даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Щом в Швейцария казват 40% смятайте в България ,са над 50% надценени и смятайте какви корекции ще има на цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
corner
преди 10 месеца
В Швейцария има реален пазар - тук не . В резултат на дива спекула , това са смешни за нас % - ти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още