IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В 95% от жилищата у нас живее само едно домакинство

Населеността на жилищата у нас е намаляла за десет години, сочат данни от Преброяването на населението

16:56 | 22.06.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Над 95% от жилищата у нас са обитавани от едно домакинство, а в едно жилище живеят средно 2,5 души, сочат данни от Преброяването на населението на Националния статистически институт (НСИ).

За десет години населеността на жилищата у нас е намаляла – през 2011 г. в едно жилище са живели средно 2,8 души. Само в 3,8% от жилищата у нас живеят по две домакинства, а в 0,8 на сто – по три и повече домакинства.

В градовете в едно жилище живеят средно 2,4 души, а в селата – 2,5. Най-населени са жилищата в областите Пловдив и Благоевград – там в едно обитавано жилище живеят по средно по 2,8 лица. В София в едно жилище живеят средно 2,4 души. На обратния полюс, най-слабо населени са жилищата в област Габрово – 2,2 души.

Източник: НСИ Източник: НСИ

98,7% от обитаваните жилища у нас са свързани с общественото водоснабдяване, като в градовете това важи за почти всички (99,5%), а в селата – за 96,5 на сто. Без източник на вода са 0,2% от жилищата в градовете и 0,7 на сто в селата.

Почти 95% от обитаваните жилища в градовете са свързани с обществената канализация, докато в селата това важи за едва 27,7 на сто от тях. Основният вид канализация в селата е попивната яма – 37,3% от обитаваните жилища. Без канализация са 1,8% от обитаваните жилища в селата и 0,3% в градовете.

Баня в жилището имат 93,1 на сто от обитаваните жилища в страната, а при 1,9% банята е в сградата, но извън жилището. В 2,8% от жилищата банята е извън сградата, а 2,2 на сто изобщо нямат баня. В градовете 97,3% от обитаваните жилища имат баня вътре в жилището, докато в селата това важи само за 81 на сто от домовете. Без баня са 0,8% от обитаваните жилища в градовете и 6,3 на сто в селата.

Тоалетна в жилището имат 88,5% от обитаваните жилища у нас, а в 3% от домовете тоалетната е в сградата, но извън жилището. Извън сградата е тоалетната в 7,9% от обитаваните домове, а 0,7% нямат тоалетна. 96,3% от жилищата в градовете имат тоалетна вътре в дома, а в селата това важи само за 65,6% от обитаваните жилища. Без тоалетна са 0,4% от жилищата в градовете и 1,5% в селата.

Почти всички обитавани жилища у нас (91,6%) имат хладилник и/или фризер, 84,7% разполагат с автоматична пералня. По тези показатели почти няма разлика между домовете в градовете и селата у нас.

По-съществени различия има при наличието на някои предмети и устройства за дълготрайна употреба. Така например 68,2% от жилищата в градовете имат мобилни устройства (таблет, смартфон), а в селата това важи за малко над половината от домовете. С компютър разполагат 53,2% от жилищата в градовете и само 25,4 на сто в селата. Климатик има в почти половината от жилищата в градовете, но само в 21,8% от жилищата в селата.

Една от по-новите тенденции на имотния пазар у нас са т. нар. „умни домове“, разполагащи с устройства и уреди за автоматизиране на дома. За момента обаче тя не е силно застъпена – само 5,9% от обитаваните жилища в страната отговарят на определението „умни“, като в градовете те са 7,2%, а в селата – само 2,1 на сто.

Едва малко над половината от жилищата у нас разполагат с фиксиран достъп до интернет, а с мобилен достъп до интернет разполагат 52,2% от тях. Кабелна телевизия има в 55,6% от обитаваните жилища, а сателитна – в 22,5%. Домакинствата в близо 70% от обитаваните домове разполагат с мобилен телефон, а фиксирана телефонна услуга ползват 10,1 на сто.

Почти половината от обитаваните жилища у нас (47,7%) се отопляват с електричество, а 36,3 на сто – с дърва. С парно са 13,3 на сто от жилищата в страната, а 4,8% се отопляват с въглища. На пелети са 4,1 на сто от домовете, а 2,5% се отопляват с природен газ от централен източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още