IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърните паркове са увеличили с 42% печалбите от имоти на британската монархия

Това е подкрепа за британските държавни финанси след решението на краля да намали дела на монархията от печалбите за "доброто на по-широкото общество"

21:45 | 29.06.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите от портфейла със земи и имоти на британската монархия са нараснали с 42%, осигурявайки добре дошла подкрепа на британските публични финанси след решението на крал Чарлз да намали дела от печалбата на британското кралско семейство от офшорни вятърни паркове, пише Financial Times.

Crown Estate, която е собственик на морското дъно, заобикалящо Великобритания в обсег от 12 морски мили, съобщи в четвъртък, че е генерирала печалба от 442,6 млн. паунда през последната финансова година, което е ръст със 129,9 млн. паунда спрямо предходната година.

Ръстът до голяма степен се обяснява с приходите от такси от шест лицензионни договора на офшорни вятърни паркове, които влязоха в сила през януари. Те са компенсирали общия спад на стойността на имотния портфейл на кралското семейство.

Високата скорост на вятъра и относително плитките води помагат на Великобритания да развие огромна офшорна вятърна индустрия през последните 20 години с инсталиран капацитет от почти 14 гигавата. По този показател страната отстъпва само на Китай.

Офшорните вятърни паркове са осигурили около 11% от електрическата енергия във Великобритания през 2021 г. и се очаква делът им да нараства, тъй като правителството иска капацитетът да достигне 50 гигавата до 2030 г.

Шестте лицензионни договора, обявени през януари, включват проекти край бреговете на Йоркшир и Кумбрия, които ще бъдат развити от компании като BP и TotalEnergies. Морският портфейл, който включва такива лицензионни договори, сега съставлява над една трета от общата стойност на Crown Estate.

„Нарасналите ни приходи от… програмата за наемане на офшорни вятърни паркове отразява огромната революционна дейност, която предприехме през последните две десетилетия, работейки в партньорство в много сектори, за да създадем водещ в света пазар на офшорни вятърни паркове“, каза главният изпълнителен директор на Crown Estate Дан Лабад.

Тя е осигурила 3,2 млрд. паунда на финансовото министерство през последните десет години, когато стойността на портфейла ѝ е нараснала до 16 млрд. паунда, допълни той.

Бившият премиер Дейвид Камерън промени начина за финансиране на монархията през 2011 г., като замени фиксираните годишни разходи, известни като цивилна листа, определяна от финансовото министерство и наблюдавана от парламента, със суверенен грант.

Той включва 15% от печалбите на Crown Estate, които отиват изцяло в полза на държавата от 1760 г. насам. Освен това други 10% от печалбите на Crown Estate бяха насочени от бившия финансов министър Джордж Озбърн към ремонта на Бъкингамския дворец.

Промените водят, отчасти в резултат на бума на офшорната вятърна индустрия във Великобритания, до огромен ръст на сумата, която финансовото министерство изплаща на монархията. Тя е нараснала от 7,9 млн. паунда през 2011 г. на 86,3 млн. паунда миналата година.

Новите шест лицензионни договора за вятърни паркове се очаква да генерират над 8 млрд. паунда за Crown Estate през идните десет години. Хората, които настояват за реформиране на монархията, включително бившият министър от либералдемократите Норман Бейкър, определиха дела от 25%, на който има право кралското семейство, като фактически данък върху възобновяемата енергия.

Но през януари крал Чарлз съобщи, че ще пренасочи дела си от печалбите от вятърни паркове за „доброто на по-широкото общество“.

Нито финансовото министерство, нито Crown Estate са разяснили как точно печалбите от вятърните паркове ще бъдат разделени сега, нито правителството е обявило все още възможни промени в суверенния грант, които може да настъпят след възкачването на крал Чарлз на трона.

Перспективите за по-широкия британски имотен пазар не са толкова благоприятни, като Crown Estate съобщава, че стойността на търговските ѝ площи извън Лондон е намаляла почти два пъти наред с цената на първокласните имоти в столицата.

Стойността на регионалните имоти е спаднала с 11,8 на сто до 1,5 млрд. паунда в годината до март заради негативните пазарни нагласи към ритейл паркове извън града. Активите в Лондон също са поевтинели с 6,5% до 7,2 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
OHЯ
преди 10 месеца
Три пъти ура за данчоШемета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Ooo, Баче Зелка изпуща термоелектронна Емисиия ,барабар с еврогеиците пред MOCHA нъл тъи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още