IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата в началото на годината

В световен план цените на жилищата нарастват с най-бавния си темп от третото тримесечие на 2015 г.

18:40 | 10.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. С покачване от 9,5% страната ни се нарежда преди Колумбия и след Израел.

Миналата седмица България зае трето място по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС, показаха данни на европейската статистическа служба Евростат. В тази статистика тя бе изпреварена само от Хърватия и Литва. Макар че ръстът на жилищните цени у нас остава висок, той все пак се забавя, след като през миналата година бе двуцифрен във всяко от четирите тримесечия, а през второто и третото последователно достигна 14-годишен връх от съответно 14,6% и 15,6%.

Забавянето на ръста на цените на жилищата в страната ни е в унисон с намалелия обем от сделки, който отбеляза спад в края на миналата и началото на тази година. Агенцията по вписванията все още не е публикувала данни за сделките през второто тримесечие.

На шестмесечна база цените на жилищата в България са нараснали с 2%, а спрямо предходното тримесечие са се повишили с 1,6 на сто.

В международен план цените на жилищата са под натиск, докато централните банки полагат усилия да укротят инфлацията, пише Knight Frank. Средният годишен ръст на цените на 56-те изследвани пазара в индекса Global House Price се е забавил до 3,6% в 12-те месеца до първото тримесечие на 2023 г. спрямо 5,7 на сто предходното тримесечие.

Индексът отчита най-бавния си годишен ръст от третото тримесечие на 2015 г. насам и е значително под неотдавнашната си връхна точка от 11,1% на годишна база, постигнат през първото тримесечие на миналата година, когато световните пазари процъфтяваха след пандемията.

От 56-те изследвани пазара 17 са регистрирали годишни спадове на цените, на осем от които свиването е било с над 5%. 23 от пазарите са отчели спад на цените на тримесечна база.

Макар че новите данни показват значително забавяне на годишното покачване на цените, тримесечният растеж се е подобрил. Цените на жилищата в света намаляха с 0,6% спрямо предходното тримесечие в края на 2022 г., а през първите три месеца на тази година отчитат ръст от 1,5 на сто. Това преобръщане на тенденциите само по себе си не потвърждава, че световните пазари ще се подобряват, но все пак показва, че затегнатото предлагане, ограниченото ново жилищно строителство и силното формиране на домакинства подкрепят цените на много пазари, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

Турция остава лидер по най-бързо покачване на цените на жилищата в света с феноменалния растеж от 132,8%, който до голяма степен е последица от ширещата се инфлация. Ходът през последно време за по-ортодоксален подход към паричната политика едва ли ще доведе до бързо смекчаване на инфлационния натиск, прогнозира консултантската компания. Тримесечният ръст от 22% през първото тримесечие сочи, че цените ще продължат да се покачват през тази година.

Страни от Източна и Югоизточна Европа доминират десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света. След Турция се нареждат Република Северна Македония (18,8%), Хърватия (17,3%), Унгария (16,6%) и Литва (15,3%). В десетката попадат още Гърция, Исландия, Мексико, Португалия и Сингапур, а преди България са само още Малта и Израел.

Сингапур е най-добре представящият се пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион с годишен ръст от 11,3%. Промени неотдавна в данъчната политика бяха насочени предимно към чуждестранните купувачи в опит за охлаждане на ръста на цените, но местните купувачи са били достатъчно, за да ги тласнат до нови върхове. Службата за градско преустройство обявява нови терени за строителство в стремежа си за повишаване на предлагането на жилища.

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с 1% през първото тримесечие. Ограниченото предлагане подкрепя ръста на цените въпреки влошаването на достъпността, особено на растящи пазари в югоизточните и югозападните щати.

На дъното на индекса попадат Южна Корея със спад на цените от 15,7%, Нова Зеландия (-13%), Хонконг (-10,3%) и Швеция (-8,8%).

Макар че значителният натиск се запазва заради растящите разходи за обслужване на дълга, пазарът в Хонконг започва колебливо съживяване с положителен тримесечен растеж от 1,4%. Повторното отваряне на икономиката напоследък, след като пандемията от COVID-19 ограничи търсенето от чужденци и жители на континентален Китай, дава тласък на жилищния пазар.

Нова Зеландия отчита една от най-големите корекции на цените на жилищата в света в този цикъл. Макар че цените вероятно няма да намаляват още, скоростта и дълбочината на корекцията сочат, че повишаване на търсенето и евентуално на цените ще се случат по-рано, отколкото на много други развити пазари. Новозеландската централна банка очаква ръст и на двата показателя до края на годината.

И докато Нова Зеландия може скоро да излезе от забавянето на глобалния жилищен пазар, а САЩ изненадващо запазват ръста на цените на жилищата, на повечето пазари все още има редица рискове в бъдеще. Инфлацията остава основен проблем. Тя се забавя на повечето пазари, но остава упорито висока във Великобритания, САЩ и Европа.

Редица жилищни пазари в света наближават връхни нива на лихвите, затова траекторията надолу може да се запази по-дълго от очакванията дори преди около месец. Първото понижаване на лихвите може да се забави чак до второто полугодие на 2024 г. на редица ключови пазари, а това ще намали обема от сделки и пазарната ликвидност за 12 или повече месеца, счита Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 6
Импeраторът
преди 9 месеца
До: mr. Йода да, и ЕС и НАТО са виновни, че мъжът ти ти изневерява....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
mr. Yoda
преди 9 месеца
България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата в началото на годината == още НАТО и още ЕС !! Първо място! 13-то е срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 9 месеца
Балоооона се надуууууува надувайте момчеееета да стане на парчееета... Следва Продължение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още