IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Италия предлагат данък върху банките да финансира таван върху лихвите по ипотеките

Според предложението евентуалното повишаване на лихвите за договорени заеми през 2023 г. за покупка на основно жилище не бива да превишава два процентни пункта

08:22 | 04.08.23 г.
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Партията на италианския премиер Джорджа Мелони предложи данък върху банките за ограничаване на плаващите лихви по ипотечните кредити, като заяви, че ръстовете на лихвите натежават особено върху хората, които вече се затрудняват да изплащат заемите си, пише Ройтерс.

Данни на института Censis показаха, че почти 71% от семействата в страната са притежавали жилището, в което са живели към 2021 г., а жилищната собственост е считана за „съставен елемент“ на италианското общество.

Сенатор Матео Джелмети от партия „Италиански братя“ на Мелони заяви, че около 80% от семействата, притежаващи лош ипотечен кредит, са избрали плаващи лихви и затова са най-уязвими от последиците от повишаването им.

Предложеният законопроект, достъп до който са получили от Ройтерс, предвижда евентуалното повишаване на лихвите за договорени заеми през 2023 г. за покупка на „основно жилище“ да не превишава два процентни пункта от първоначално посочената сума.

Предвижда се фонд, от който да се финансира програмата за таван върху лихвите чрез данък върху банките, който ще възлиза на 20% от приходите, генерирани от кредиторите тази година чрез техните заеми, ако те са над 5 млн. евро.

„Банките имат допълнителни печалби спрямо предишни години“, каза Джелмети, който е автор на предложението заедно с още петима сенатори от „Италиански братя“.

Италианското правителство е силно критично към Европейската централна банка (ЕЦБ) заради поредицата от повишения на лихвите, тъй като за Италия, която е на второ място сред страните от еврозоната с най-голямо дългово бреме, става по-скъпо да изплаща дълговете си и има опасения, че страната може да изпадне в рецесия.

Миналия месец италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че правителството работи с банките, за да смекчи последиците от растящите лихви за притежателите на ипотечни кредити с плаваща лихва с цел удължаване на падежите, за да се избегнат ръстове в месечните плащания.

Предложението трябва да бъде одобрено както от Сената, така и от долната Камара на депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още