IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ограничава ръста на наемите на жилища, Германия се готви да я последва

Таванът върху наемите ще се прилага за около три четвърти от жилищата в Австрия

21:41 | 30.08.23 г.
Търговски и жилищни сгради във Виена. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Търговски и жилищни сгради във Виена. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Австрийското правителство ще ограничи повишаването на наемите за повечето хора, които не притежават жилище, в отговор на призивите за укротяване на последиците от инфлацията, предава Bloomberg.

Повишенията ще бъдат ограничени до 5% годишно за следващите три години за жилища с регулиран и субсидиран наем, съобщи канцлерът Карл Нехамер пред репортери в сряда. Мярката може да смекчи нарастващия натиск върху коалиционното правителство, което трябва да насрочи парламентарни избори до края на следващата година.

Тя ще бъде приложена за около три четвърти от жилищата в страната, която традиционно има един от най-високите дялове наематели в ЕС заради системата от субсидирани и общински жилища. Таван върху нерегулираните частни договори е законово невъзможен, обясни канцлерът.

Жилищната собственост в Австрия изостава от средното ниво в ЕС. Графика: Bloomberg LP Жилищната собственост в Австрия изостава от средното ниво в ЕС. Графика: Bloomberg LP

Наемите поскъпват рязко в много европейски страни заради липсата на предлагане на нови жилища, но ръстовете на цените в Австрия са свързани предимно със законите, управляващи строго регулирания пазар. 

Наемите обикновено се повишават автоматично, когато инфлацията надхвърля определен праг. Някои наематели в субсидирани жилища са изправени пред ръст от 15% при корекция в договора им два пъти в годината, съобщи Нехамер. 

Във Виена строителният бум през последните десет години прибави десетки хиляди нови апартаменти, включително субсидирани жилища, построени в сътрудничество с градските власти, и това смекчава донякъде натиска върху пазара. 

Съобщението на правителството е част от редица усилия за укротяване на растящите разходи за живот. Те предвиждат също замразяване на магистралните такси и на цените на годишните карти за влакове, използвани от стотици хиляди хора.

Канцлерът потвърди също по-ранна инициатива за данък свръхпечалба за енергийните компании, който обаче ще бъде въведен на по-ниско ниво от първоначалните съобщения. Ръководителите на страната се стремят също да подкрепят конкуренцията и прозрачността на цените в някои индустрии.

Опозиционните партии поискаха по-категорични мерки за предпазване на домакинствата от инфлацията и призоваха за извънредно заседание на парламента по въпроса днес.

Ръстът на наемите подлага на натиск и жителите на съседна Германия, затова управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) смята да предложи тригодишно облекчение върху наемите в страната, съобщава Financial Times.

Тази година наемите са нараснали рекордно в цяла Германия, страна, където жилищните разходи традиционно са достатъчно стабилни, за да могат семействата да живеят в жилища под наем през целия си живот. Сред 41 млн. домакинства в Германия малко под 60% живеят в жилища под наем, сочат данни на германската Федерална статистическа служба.

Германците трябва да се справят и с по-високи цени на други стоки. Общата инфлация при цените на потребителските стоки достигна 6,2% в годината до юли спрямо средно 5,3 на сто в еврозоната.

Съществуващите правила за регулиране на имотния пазар поставят таван върху ръста на наемите от 20% за три години или 15% в райони с особено затегнат жилищен пазар. Коалиционното правителство в Германия вече се договори да понижи тавана до 11%, но ГСДП счита, че и това не е достатъчно.

Плановете на партията според предложение, видяно от осведомителната агенция DPA, е да позволи ръст на наемите от максимум 6% в градове, където търсенето е много високо, а в останалата част на страната ще се прилага замразяване на наемите.

Берлин и Лайпциг са сред градовете, където наемите растат рязко. Допитване на имотния портал Immowelt установи, че наемите в средни по големина градове също са се повишили значително. В Дормаген, Северен Рейн-Вестфалия, средните наеми са нараснали с 18% през миналата година.

Предвиждат се също по-строги наказания за собственици на имоти, които нарушават правилата и налагат незаконно високи наеми.

Жилищният пазар в Германия вече изпитваше недостиг на предлагане преди войната в Украйна. Оттогава инфлацията при храните и енергията се ускори, а пристигането на близо 1 млн. украински бежанци подложи на по-голям натиск наличностите от съществуващи жилища.

Наред с растящите наеми нарастват опасенията и от задаващия се недостиг на жилища, особено на евтини апартаменти. Заради растящите лихви жилищното строителство става по-скъпо, а неотдавнашно изследване установи, че през 2023 г. в страната ще има недостиг на 700 хил. апартамента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още