IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ заличиха спада от миналата година и достигнаха рекорден връх

Купувачите се конкурират за ограничен брой жилища на пазара, а това повишава цените им въпреки високите лихви по заемите

19:21 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ са нараснали до рекорден връх на фона на възстановяването на пазара, предава Bloomberg.

Националният индекс на жилищните цени S&P CoreLogic Case-Shiller се повишаваше шест поредни месеца, като през юли отбеляза ръст от 0,6% спрямо юни. От началото на годината индексът се е увеличил с 5,3 на сто.

Ръстовете тази година компенсират спада от 5% на цените спрямо миналогодишната връхна точка от юни 2022 до януари 2023 г., когато пазарът се забавяше.

Индексът измерва период, когато лихвите по ипотечните кредити започнаха да растат отново до ниво от 7%. Много собственици се въздържат да пуснат жилищата си на пазара в момент на високи лихви по заемите и така купувачите трябва да се конкурират за ограничено предлагане на домове, обявени за продажба. Броят на жилищата за препродажба през август е намалял със 7,9% спрямо година по-рано, сочат данни на Realtor.com.

„Търсенето от купувачите продължава да изпреварва предлагането на жилища, създавайки натиск към повишаване на цените, въпреки че разходите за покупка на дом заемат голям дял от приходите на домакинствата“, коментира главният икономист на Realtor.com Даниел Хейл в комюнике.

Високите лихви по заемите подкопават и продажбите на нови жилища, които са намалели през август до петмесечно дъно, сочат данни на правителството.

Те са спаднали с 8,7% до сезонно изгладен темп от 675 хил. броя, показаха данните на министерството на търговията. Темпът на продажбите през юли беше ревизиран към повишение до 739 хил. жилища спрямо предишното ниво от 714 хил.

Макар че продажбите на нови жилища остават подкрепени от недостига на стари жилища на пазара, повишаването на лихвите по ипотечните кредити намалява достъпността за много бъдещи купувачи на домове.

На национално ниво цените на жилищата са нараснали с 1% на годишна база, сочи индексът на S&P CoreLogic.

Чикаго, Кливланд и Ню Йорк са регистрирали най-големите годишни ръстове на цените през юли в индекса, включващ 20 града. Лас Вегас и Финикс са се представили най-слабо със спадове от съответно 7,2% и 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още