IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоте най-големи строителни компании в Европа са постигнали рекордни приходи през 2022 г.

Френската група Vinci оглавява класацията на Construction Europe с оборот от 61,7 млрд. евро

17:06 | 26.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Строителната продукция в Европа нарасна през 2022 г., но това беше една от малкото добри новини за сектора на Стария континент.

През февруари Русия нахлу в Украйна и предизвика ръст на цените на строителните материали и на енергията, забавяне във веригите за доставка и ускоряване на инфлацията, която едва сега показва признаци на отслабване.

На фона на всичко това фактът, че общите приходи на стоте най-големи строителни компании в Европа, включени в класацията на списанието Construction Europe, надхвърлят 500 млрд. евро за първи път е значителен.

Предишният най-висок обем беше 480 млрд. евро, достигнат през 2019 г. - последната година преди COVID, припомня изданието.

Френската група Vinci е най-голямата строителна компания в Европа през миналата година с оборот от 61,7 млрд. евро. Тя е следвана от друга френска компания - Bouygues Construction, чийто оборот през 2022 г. е достигнал малко над 44 млрд. евро. В топ три попада и испанската ACS с оборот от 33,6 млрд. евро. Австрийската строителна компания Strabag, която е активна и у нас, е на шесто място в класацията с оборот от 17 млрд. евро през миналата година, следвана от шведската група Skanska, която е генерирала 13,6 млрд. евро. Компании от Франция, Германия, Великобритания и Италия допълват топ десет.

Възходът на Vinci

Впечатляващият растеж на френската компания Vinci, която оглавява класацията, е голям фактор за доброто представяне на целия строителен сектор в Европа през 2022 г. Приходите на компанията са нараснали от 49,8 млрд. евро през 2021 г. до 61,7 млрд. евро през 2022 г.

Компанията пострада по време на COVID пандемията, тъй като много летища и пътища, за които тя има концесионни договори, регистрираха слаб трафик в периодите на най-строги блокади.

През 2022 г. обаче тя се възстанови значително, като строителното ѝ подразделение обяви силни резултати и подобри маржа си въпреки нарасналите разходи и затрудненията пред веригите за доставка.

Подобно на много от компаниите на предни позиции в класацията Vinci обяви, че е преминала към „силно селективен подход при поемането на нов бизнес“. Тя допълни още, че следи мегатенденциите, включително декарбонизацията на транспортната инфраструктура и на сградите, цифровата революция и възприемането на възобновяема енергия.

Vinci Energies продължи да разширява бизнеса си, като в същото време интегрирането на придобитата неотдавна компания за възобновяема енергия Cobra IS ѝ донесе нови големи договори.

Движение нагоре в класацията

Останалите компании в топ десет затвърждават позициите си, като първите седем запазват местата си, а испанската Acciona, която е на осмо място, и британската Balfour Beatty, която е девета, си разменят позициите от миналогодишната класация.

Базираната в Нидерландия компания BAM изпадна от топ десет и сега заема 15-о място заради оттегляне от инвестиции в Белгия и Германия. Това е довело до спад с 10% на общите приходи на компанията, но тя изрази увереност, че ще изпълни стратегическите си цели за 2023 г.

Най-голям скок в класацията е направила испанската компания Tecnicas Reunidas, която се придвижва с 16 позиции до 27-о място.

В коментар за резултатите на компанията през 2022 г. изпълнителният президент Хуан Ядо прогнозира „многогодишен инвестиционен суперцикъл в енергийния сектор, както в традиционния, така и в нисковъглеродния“.

Във връзка с ръста с 51% на приходите от продажби на Tecnicas спрямо 2021 г. той отбеляза, че „пазарът ни дава възможност да растем и ние ще го направим“.

Най-високо класираната нова компания в топ 100 е друга испанска група, Elecnor, която е постигнала растеж както на местния пазар, така и на международните си пазари, които сега съставляват 59% от приходите ѝ. Това осигурява на компанията 34-о място в класацията с оборот от малко над 3,6 млрд. евро през 2022 г.

Класацията се основава на приходите на компаниите за 2022 г. – година, в която възходящата тенденция в строителния сектор в Европа продължи от гледна точка на строителна продукция, но завърши с обещание за още предизвикателства в бъдеще под формата на ускоряване на инфлацията и растящи геополитически последици заради войната в Украйна, отбелязва Construction Europe.

Френските компании - водещи в Европа

От гледна точка на строителството приходите на стоте водещи компании в Европа са възлезли на 504,7 млрд. евро през 2022 г., което е значителен ръст спрямо предходната година. Макар че Франция има само осем компании в топ сто, три от тях попадат в десетката на класацията с общи приходи от 146,1 млрд. евро, или 28,9% от общите приходи на компаниите в класацията.

Предвид размера на строителните пазари в Германия и Великобритания е учудващо, че испанските строителни компании заемат второто място с комбинирани приходи от 82,3 млрд. евро. От общо 12 компании в класацията Испания има пет в топ 20.

Великобритания има 23 компании топ сто, повече от всяка друга страна, но само една попада в топ десет. Общите приходи на британските компании през миналата година са възлезли на 71,9 млрд. евро.

По същия начин Германия има само една компания в десетката, както и още седем компании в топ 100 с общи приходи от 41,5 млрд. евро.

Друг голям строителен пазар в Европа, Италия, е класирала осем компании в топ 100, като на най-висока позиция е Saipem, която заема десетото място. Комбинираните приходи на италианските компании в класацията възлизат на 24,1 млрд. евро, което съставлява едва 4,8% от общите приходи на компаниите в топ 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още