IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в Европа спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г. насам

Париж остава водеща инвестиционна дестинация на Стария континент

12:00 | 27.10.23 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Обемът от инвестиции в бизнес и жилищни имоти в Европа е намалял през третото тримесечие, тъй като несигурните перспективи за икономиката, растящите лихви и несигурността около цените на имотите възпират инвеститорите да влагат средства в недвижимости, сочи новият доклад „Капиталови тенденции в Европа“ на компанията MSCI Real Assets, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Бизнес имотите в Европа отчитат седмо поредно тримесечие на спадащи инвестиции в периода от юли до септември, като нито един сектор от пазара не е избягал от забавянето към края на деветмесечието на 2023 г., отбелязва MSCI.

Обемът от финализирани сделки е намалял с 57% през третото тримесечие спрямо година по-рано до 32,8 млрд. евро, сочи докладът. Това е „най-слабата активност от 2010 г. насам“, а общите инвестиции през първите девет месеца на годината са достигнали 119 млрд. евро, под половината от нивото за същия период на 2022 г. Сделките в етап на финализиране към началото на октомври, обичайно надежден показател за продажбите през четвъртото тримесечие, са били на най-ниското си ниво от 2011 г. насам, показва изследването на MSCI.

„Изключително бързият ръст на лихвите доведе до това, че след като към края на 2021 г. цените на имотите бяха ниски, към края на 2022 г. те станаха надценени“, коментира Том Лийхи, ръководител за отдела за анализи на реалните активи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в MSCI. „Ниската ликвидност и волатилността на облигационните пазари усложняват процеса по откриване на точната цена на имота, а това води до широко разминаване в очакванията на купувачи и продавачи с отрицателни последици за сделките“, допълва той.

Париж е останал водещата европейска инвестиционна дестинация, след като през третото тримесечие бяха постигнати няколко големи сделки като придобиването от компанията за луксозни стоки Hermès на офис сградата Anjou от Covivio на стойност 230 млн. евро. Те са ограничили спада на инвестиционните обеми в града до 21% през деветмесечието.

Устойчиви сектори

На фона на общото забавяне на инвестиционния пазар в Европа все пак се наблюдават някои области на относителна устойчивост. Продажбите на складове и на домове за възрастни хора през деветмесечието на 2023 г. са се установили около средния обем, отчетен в периода преди пандемията между 2015 и 2019 г. Хотелите са били най-слабо засегнатият имотен сектор със спад на сделките с 11% през деветмесечието спрямо година по-рано благодарение на големи сделки на френския, португалския и испанския пазар с възстановяването на пътуванията с развлекателна цел.

Офис секторът обаче остава под натиск, тъй като преходът към хибридна работа след COVID продължава да натежава върху нагласите на инвеститорите. Третото тримесечие е било рекордно слабо от гледна точка на брой продадени имоти на фона на опасенията от функционалното и техническо остаряване на сградите от по-нисък клас, отбелязва MSCI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Спада на продажбите води и до спад в цените ,няма стока ,няма пазар в света ,на който да падат продажбите на самата стока и цената да си стои висока -справка дори Епъл не вдигна цените на телефоните си ,заради търсенето ,а китайските търговци ги свалят надолу ,за да може да се купуват ,а българските брокери ,агенцийки,и всичките там на редицата печелещи от тези надути цени ,в никакъв случай не желаят те да спаднат ,и затова отчаяно говорят за стабилност на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още