IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набраните средства за инвестиции в имоти в света намаляха със 71% през третото тримесечие

Цените на някои имоти намаляха и свиват възвръщаемостта, която могат да очакват инвеститорите

19:10 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Набраните средства от фондове за частни капиталови инвестиции в недвижими имоти са спаднали рязко през третото тримесечие, тъй като по-високите лихви са охладили апетита на инвеститорите към риск, съобщава Bloomberg.

В света са били набрани 18,2 млрд. долара от 61 фонда в трите месеца до септември, спад със 71% спрямо второто тримесечие, когато 117 фонда набраха 63,4 млрд. долара, сочат данните на компанията Preqin. Това е най-бавният темп на затваряне на фондове в сегашния цикъл на повишаване на лихвите, допълва компанията за анализи.

Набирането на средства за инвестиции в недвижими имоти в света намалява рязко през третото тримесечие. Графика: Bloomberg LP Набирането на средства за инвестиции в недвижими имоти в света намалява рязко през третото тримесечие. Графика: Bloomberg LP

Имотните пазари в света са обхванати от сътресения, тъй като повишаването на лихвите от централните банки увеличава разходите за обслужване на дълговете. В същото време цените на някои видове имоти намаляха, свивайки възвръщаемостта, която инвеститорите могат да очакват, особено за офиси, които пострадаха от по-високата тенденция за работата от разстояние.

„Възможностите за инвестиции могат да предложат стабилен приток на нетни приходи и ясните пътища за излизане от инвестиция са много ограничени“, коментира Хенри Лам, вицепрезидент на отдела за анализи на Preqin. „Пазарните играчи обичайно възприемат подход на изчакване, докато пътят пред лихвите в бъдеще стане по-сигурен“, допълва той.

Насочените към Северна Америка фондове са съставлявали най-голям дял от набраните средства в света през третото тримесечие, въпреки че той е намалял до 70% спрямо 81% през предходните три месеца, сочи същият доклад. Делът на Азиатско-Тихоокеанския регион е нараснал до 24 на сто. Япония, където лихвите остават ниски, е била особено привлекателна за инвеститорите, отбелязва Preqin.

Фондовете, съсредоточени върху Европа и останалия свят, са набрали само 6% от общия капитал през третото тримесечие.

Несигурността относно лихвите ще продължи да натежава върху набирането на средства за недвижими имоти и сделките, счита Preqin. Но инвеститорите ще търсят видове имоти и пазари, които обещават по-сигурна възвръщаемост.

„В краткосрочен план, да кажем в следващите едно-две тримесечия, нагласите към инвестициите в недвижими имоти ще останат вяли. Както набирането на средства в световен план, така и сключването на сделки вероятно ще останат слаби“, прогнозира Лам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още