IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочава ли Зелената сделка жилищната криза в Европа?

Европейската федерация на строителната индустрия призова ЕК да направи цялостен анализ на последиците от инициативата върху новото жилищно строителство

14:01 | 31.10.23 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Зелената сделка – стратегията за устойчив растеж на Европейската комисия, е близо до завършване. Повечето предложения вече са приети от Европейския парламент и скоро ще трябва да бъдат задействани и приложени от страните членки във време на разпространяваща се жилищна криза и вече високи разходи за строителство и ремонт на сгради в Европа.

Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) призова институциите на ЕС да се въздържат от предлагането на ново „зелено“ законодателство и да направят цялостен анализ на всички възможни последици от Зелената сделка за новото жилищно строителство, пише изданието Construction Europe.

Съгласно Зелената сделка Европейската комисия въведе до момента обхватно ново законодателство за сградите и строителството – от цени за въглеродните емисии до използване на възобновяема енергия, енергийна ефективност и кръгова икономика.

Това законодателство скоро трябва да бъде транспонирано в националните закони на 27-те страни членки и FIEC очаква това да доведе до ръст на строителните разходи в краткосрочен и средносрочен план и да създаде нови предизвикателства за строителните компании.

Много от тях тъкмо се възстановиха от последиците от COVID пандемията и все още усещат вторичните последици от нея върху цените на материалите и на енергията.

Прилагането на ключовата инициатива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се прибавя към нови неблагоприятни икономически условия, породени от геополитическото напрежение и белязани от инфлацията, високите лихви, високите цени на жилищните заеми и силния спад в броя на строителните разрешения, отбелязва FIEC.

В доклада си „Състояние на жилищата в Европа през 2023 г.“ Европейската федерация на обществените, кооперативни и социални жилища в Европа Housing Europe отбелязва, че комбинацията от тези елементи „води до отлагането или забавянето на много проекти, някои от които са напълно отменени“.

FIEC прогнозира, че инвестициите в строителството ще намалеят с 2,5% в ЕС през 2023 г.

Много страни се борят с жилищна криза

Германия и Франция, които са двигатели на икономиката на ЕС, понасят особен удар от жилищната криза. В Германия недостигът на жилища се очаква да достигне 700 хил. до 2025 г., което се равнява на спад с 32% на завършените жилища.

Това е най-тежката жилищна криза в страната от 20 години насам, а спадът на завършените жилища се очаква да нараства в скандинавските страни Швеция  (-39%) и Дания (-33%), сочат данни на германския институт Ifo.

От другата страна на река Рейн положението не е много по-добро. Жилищното строителство във Франция намалява до нива, които не са виждани от 2010 г.

Макар че жилищните политики преди и сега не успяват да предвидят промените в обществото за много дълъг период напред, което накара водещия вестник във Франция Le Monde да обвини правителството в "протакане", експерти твърдят, че забавянето на жилищния пазар се дължи основно на значителното намаляване на издадените нови разрешения за строеж, високите цени на строителните материали и по-строгите национални екологични регулации.

Разходите за строителство и ремонти заслужават по-голямо внимание

Прилагането на програмата RE 2020 във Франция, която въведе нова минимална цена на въглеродните емисии и енергийното потребление, увеличи строителните разходи с 3,4% за еднофамилни жилища, с 4,2% за многофамилни жилищни сгради и с 2,7% за обществени сгради, показа изследване на френското правителство от 2021 г.

Разходите, свързани с европейската Зелена сделка, не са включени в тези сметки и очакванията са да бъде прието по-амбициозно законодателство за енергийното представяне, защитата на биоразнообразието и наблюдението на почвите преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г.

На фона на предизвикателната среда FIEC счита, че е изключително важно да се направи преход от предлагането на ново „зелено“ законодателство към прилагането на Зелената сделка и цялостно анализиране на всички възможни последици от нея върху новото жилищно строителство, като в същото време се намали бюрокрацията и се обърне особено внимание на разходите за строителство и ремонти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още