IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата сграда на "ФеърПлей Интернешънъл" в центъра на София: Офиси и жилища в едно

Очаква се сградата в близост до паметника "Васил Левски" да бъде готова през пролетта на 2025 г.

20:47 | 08.11.23 г.
Снимка: "ФеърПлей Интернешънъл"
Снимка: "ФеърПлей Интернешънъл"

Грубият строеж на сградата FPI City Tower на „ФеърПлей Интернешънъл“ в центъра на София вече е завършен и се очаква тя да е напълно готова през пролетта на 2025 г., стана ясно по време на медийно събитие.

Сградата, която ще бъде със смесени функции и ще включва както офиси, така и жилища, се намира на бул. „Янко Сакъзов“, в непосредствена близост до паметника „Васил Левски“ срещу хотел „Хаят“, на терен от 3500 кв. м, където преди се помещаваше чешкото посолство. Той е закупен през 2015 г. след проведен търг от чешката държава. Следват сложни административни процедури, заради които сградата започва да се строи едва през октомври 2021 г. Само смяната на статута на парцела – от парцел за дипломатически цели в парцел частна собственост, е отнела осем месеца. Още две години са били нужни за подготовката на подробния устройствен план наред с регулационния строителен план, последвана от задължителното за проектите в тази част на града съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

„Това е много работа и време. За всеки инвеститор е важно инвестицията да се случи в обозрим срок, защото тя е успешна, когато носи възвръщаемост. С този проект нещата се случиха много бавно и за нас това е лошата новина. Добрата е, че постигнахме това, което целяхме“, каза Марио Захариев, основател на „ФеърПлей Интернешънъл“. Според него занапред от основно значение ще бъде качеството на строителството, а не бързината. 

Инвеститорът

„ФеърПлей Интернешънъл“ отговаря за управлението на имотите в портфейла на „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ, акционерното дружество със специална инвестиционна цел, което е създадено през 2005 г., а акциите му се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) от 2006 г.

То инвестира в изграждането и управлението на висок клас недвижими имоти, а сред ключовите му активи са три офис сгради в кв. „Лозенец“ – Hill Tower, FairPlay Business Hub и FPI Business Center, както и СПА курорт „Св. Иван Рилски“ в Банско и ваканционното селище „Санта Марина“ в Созопол. Общата брутна отдаваема площ на офис сградите, управлявани от дружеството, е 24 хил. кв. м, а наемателите са над 40, сред които фармацевтичната компания Teva, Bosch, Stemo.

Капиталът на дружеството е над 78 млн. лв., а пазарната му капитализация надхвърля 60 млн. лв.

Проектът

FPI City Tower ще бъде сграда със смесено предназначение, като на партерния етаж се предвиждат търговски обекти, заведение за хранене и многофункционална зала. От втори до шести етаж ще бъдат разположени офиси клас А, а от седми до 13-и етаж сградата е с жилищно предназначение. Строителната себестойност на проекта е над 40 млн. евро, което го превръща в най-скъпия актив в портфейла на „ФеърПлей“, съобщи Захариев.

Ключов елемент в проекта е местоположението му – в сърцето на града. „Целта е сградата да се впише хармонично в заобикалящата я среда и да стане емблематична за тази част на столицата“, каза Кристина Петрова, изпълнителен директор на „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ. Нейното управление също ще бъде поверено на „ФеърПлей Интернешънъл“.

Проектът е с разгъната застроена площ (РЗП) от 17 хил. кв. м над земята и две подземни нива с обща площ от 5000 кв. м, със 150 паркоместа. Отдаваемите офис площи са почти 9000 кв. м, а почти 1000 кв. м са търговските площи на партерното ниво, съобщи Олга Стоичкова, асет мениджър на офис портфолиото на „ФеърПлей“. Отдаваемата площ на етаж е над 2000 кв. м, като според Стоичкова това е рядкост за офисите в централната градска част и е много търсено от големите наематели, които са се насочили към тази част на града.

В сградата са вложени материали с най-високо качество и модерни технологии, системите за управлението ѝ обхващат всички технически параметри – от осветлението, през асансьорите до поливните системи на зелените площи, разказа Стоичкова. Сградата разполага със сертификат LEED Platinum за устойчивост, а архитектурата ѝ е планирана прецизно, така че да не се натрапва и да се впише лесно в стила на района, допълни тя.

Офис сградата ще разполага с всички технически параметри, които са стандартни за високия клас, като двоен под, окачен таван, LED осветление, което ще бъде автоматизирано – лампите ще светят, когато в помещенията има хора, и ще угасват сами, когато те се опразнят. Стоичкова отбеляза, че това е един от ключовите елементи за енергийната ефективност на сградата. Друг такъв елемент е VRV системата за климатизация, която също като вентилацията ще бъде самостоятелна за всеки офис. По този начин инвеститорът е отговорил на притесненията на някои от наемателите на офис площи по време на пандемията заради централизираната вентилация в сградите.

Офис сградата ще има най-висок клас окабеляване и оптичен интернет, а асансьорите ще възстановяват 75% от електрическата енергия, която консумират. Инсталирана фотоволтаична система за вътрешна употреба ще покрива до 20% от дневните нужди на офис сградата. 

Грубият строеж е поверен на компанията „Фокал Инженеринг“, а фасадата се изпълнява от „ТАЛ Инженеринг“. Проектният мениджмънт е поверен на „ФеърПлей Проджект Мениджмънт“.

Защо в центъра?

Стоичкова смята, че локацията на сградата ще позволи на наемателите да привличат най-добрите служители. „През последните години офис пазарът е движен от служителите, те определят колко да е голям офисът и дали да го посещават, тази тема остава актуална“, отбеляза тя.

Опитът с текущите наематели в офис сградите на „ФеърПлей“ показва, че хибридният модел на работа ще се запази, но компаниите вече искат служителите им да са в офиса поне три дни в седмицата. „За целта те трябва да им осигурят максимално удобна среда, на максимално добра локация“, коментира Стоичкова.

Според нея интересът към офис площите в София е много голям и макар че активното промотиране на сградата все още не е започнало, вече се водят преговори с наематели. Стоичкова открои два основни типа наематели, които имат интерес към централната градска част – международни консултантски и адвокатски компании, които работят с много клиенти и искат да са на комуникативно и престижно място във висок клас сграда, и IT компании, които са заинтересовани да мотивиран служителите си да работят в офиса и за целта се ориентират към добра локация в луксозна сграда.

Промени в движение

Първоначално FPI City Tower е проектирана като изцяло офис сграда, но след това инвеститорът е преценил, че е по-добре тя да бъде обитавана през цялото денонощие, затова високите етажи са отредени за жилища. Това наложило промяна в проекта, разказа Марио Захариев.

„Според нас фактът, че сградата ще се обитава 24/7, е от полза за града. Знаем как изглеждат кварталите в София, част от които са „спални“, а в други преобладават площите за работа. Не съм привърженик да се правят зони само за живеене или само за работа. Много по-важно е всичко около нас да е на десет минути“, отбеляза той и добави, че FPI City Tower ще дава такава възможност благодарение на близостта ѝ до ресторанти, магазини, паркове, културни обекти.

Захариев очаква годишният приход от наеми на офис площите да надхвърли 2 млн. евро, но се въздържа да прогнозира приходите от жилищната част, тъй като все още не е приключил етапът на проучване. Възможно е част от жилищата да се отдават под наем, а не непременно да бъдат продадени.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още