IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на имотния пазар в Европа е близо до края си, показва нова прогноза

Компанията AEW е една от първите, които обявяват, че пазарът е достигнал дъното си

13:26 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кризата, която потисна стойностите на най-добрите сгради в Европа, е към края си, като перспективите за следващата година са все по-оптимистични, счита американската компания за инвестиции в недвижими имоти AEW, цитирана от Bloomberg.

Възвръщаемостта от най-добрите складове, офиси и магазини ще бъде около 9,2% на година през следващите четири години до 2028 г., сочат ревизирани прогнози на компанията, която е имотното подразделение на Natixis Investment Managers.

Великобритания, където корекцията е по-бърза и по-дълбока, ще регистрира най-доброто представяне с годишна възвръщаемост от 10,7%, прогнозира AEW.

Докладът превръща компанията в една от първите, които обявяват, че пазарът е достигнал дъното си.

Бързият ръст на лихвите във Великобритания и еврозоната през последните две години сложи внезапен край на бума на пазара на недвижими имоти в Европа, като стойността на складовете намаля с 30% през последните 18 месеца, а на офисите – с 20%.

В резултат на това редица строителни компании изпадат в несъстоятелност, а банките трупат провизии за загуба на кредити.

„Това, което наистина се промени, е дълбочината на преоценките през 2023 г.“, коментира ръководителят за Европа на отделя за стратегии и анализи в AEW Ханс Вренсен.

„Прогнозата ни за 2024 г. може би е изненадващо положителна, защото смятаме, че преоценката до голяма степен е приключила“, допълва той.

Инвеститорите обичайно вземат кредит, когато купуват имот, за да повишат възвръщаемостта си, но бързият ръст на лихвите и относително по-бавната корекция на цените подкопаха тази динамика.

Охлаждането на инфлацията и забавянето на растежа означават, че лихвите по заемите ще започнат да намаляват в средносрочен план, а това отново ще направи подкрепените с дълг сделки привлекателни през 2025 г. в еврозоната и през 2026 г. във Великобритания, прогозира AEW.

Но заради недостига на финансиране, който се отвори с намаляващите стойности и по-консервативните условия за кредитиране, все още има липса от 90 млрд. евро във финансирането на дълга, която трябва да бъде преодоляна, отбелязва AEW.

Компанията за управление на активи изчислява, че 16% от всички заеми, отпуснати на кредитополучатели между 2018 и 2021 г., са изправени пред недостиг на средства с настъпването на падежа им. Това обаче е спад спрямо 22%, когато компанията за последен път публикува данни през август.

„Смятаме, че самолетът отново ще излети, но да кажем, че екипът по почистването все още е в дъното на самолета“, отбелязва Вренсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още