IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невена Стоянова: Цените на луксозните имоти ще растат в рамките на 7-9%

Има интерес към проекти в горната част на Околовръстен път, във Витошката яка, посочи управляващият директор на LUXIMMO

11:15 | 26.01.24 г. 6
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Не се очакват драстични повишения на цените на луксозните имоти през 2024 година, като ръстът вероятно ще бъде в рамките на 7% до 9%. Не очаквахме покачване на цените през миналата година, но те се повишиха и във високия сегмент дори имаме увеличение от 20%. Малко по малко се доближихме до европейския стандарт на цени. Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Невена Стоянова, управляващ директор на LUXIMMO.

Според нея търсенето на луксозни имоти е много по-голямо, отколкото пазарът може да предложи, а предлагането е крайно ограничено. „2024 година ще бъде много динамична за пазара на луксозни имоти в България. Годината стартира с необичайно висока активност, която дори превъзхожда тази от последните пикови години“, посочи мениджърът.

Невена Стоянова смята, че „пред очите ни се заражда” и затвърждава нова тенденция, при която в луксозните затворени комплекси вече се предлагат много удобства – няколко спортни съоръжения, детски площадки, заведения, собствен магазин, химическо чистене, фитнес и други, затова на практика не се налага да се излиза от комплекса.

„Става все по-удобно да живееш в новите комплекси. Очакванията ни са много позитивни, че когато влезем в еврозоната, чуждестранните инвеститори ще видят в страната ни много привлекателни неща, които преди, когато влизахме в Европейския съюз, наистина ги нямаше“, обясни Стоянова.

По думите ѝ януари традиционно е най-слабият месец на годината за сделки, защото хората с възможности обикновено почиват – някои са на ски ваканции, а други заминават за топли дестинации. „Но този януари е различен и търсенето е много по-високо от предходните години“, подчерта тя и отбеляза, че причините за този тренд могат да се търсят в очакванията за влизане в Шенген и еврозоната, както и във факта, че банките продължават да дават много добри финансови условия.

Невена Стоянова съобщи, че през последните месеци на миналата година на пазара излязоха „много правилно позиционирани проекти спрямо търсенето на съвременния купувач“. Тя разкри, че началната цена е от 3 хил. евро на квадратен метър без ДДС и отбеляза, че тези цени ще се повишат в процеса на строителство.

„Става дума за районите, които са в горната част на Околовръстен път, във Витошката яка, поясни тя. – Там излизат много интересни комплекси с къщи, които стартират на тези цени и вече имаме реализирани сделки. Мислихме, че ще реализираме сделките на един по-късен етап, но пазарът показа друго. Имаме добър обем от сделки – към 30% – в комплекс, който излезе със стартова цена от 3 хил. евро. Този комплекс, с качеството, което притежава и с напредването на строителството, ще повиши своята стойност.”

Невена Стоянова смята, че няма достатъчно предлагане, особено в районите, които са позиционирани като луксозни и добави, че това са традиционните – Лозенец, Изток, Изгрев, където няма достатъчно предлагане на завършени обекти. По думите ѝ в по-ниския и в средния сегмент ситуацията е много сходна. „Навсякъде в големите градове търсенето е много по-голямо, отколкото пазарът може да предложи”, анализира ситуацията на имотния пазар мениджърът.

Докога ще продължи затишието при ваканционните имоти край морето? Защо Банско остава привлекателно за инвестиции? Какво се случва с множеството имоти, собственост на руски граждани? Какъв е инвестиционният интерес на българските граждани към имоти в Дубай и в Гърция? Има ли търсене на имоти в България от страна на чужденци и каква е доходността на годишна база? Каква е реалната доходност от инвестиции в имоти днес в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
65linet
преди 3 месеца
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
Веск
преди 3 месеца
След като у хората има пари не е ли редно правителството да пусне облигации на вътрешния пазар за да си финансира дефицита. Защо вземат пари от чужбина? Щели да строят нови атомни реактори - добре, нека пуснат акции от новите блокове. Не. Оставили са брокерите, строителите и хората да надуят балона с имотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 3 месеца
Относно Западна Европа - просто там мигрантите са съсипали социалните им системи, бюджетите, отделно те и не работят. Няма какво да ни учудва. У нас обаче има 21 процента средно ръст на цените на имоти за миналата година. Това е или балон или инфлацията е много над официалната, а и сивия сектор може би е пораснал. Вижте това https://business.dir.bg/gallery/zhilishtata-u-nas-poskapnali-sredno-s-nad-21-za-godina Пък явно и с тези еврокражби има излишни пари у някои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Платена статия за да могат от luximmo да внушават на клиентите си че всичко е наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Германия статия с днешна дата -Упадакът в сектора на строителството за почна да задушава сектора на имотите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Статия от днес за Германия: Упaдъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още