IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Нидерландия предлагат най-добри възможности за инвеститорите в логистични имоти

Ръстът на наемите на складови и логистични имоти в Европа ще продължи да се ускорява, очаква консултантска компания

17:22 | 05.02.24 г.
Снимка: Nora Lorek/Bloomberg
Снимка: Nora Lorek/Bloomberg

Пазарите на логистични площи в Европа, които се очаква да осигурят най-добрите възможности за постигане на стойност през 2024 г., включват Франция и Нидерландия. И в двете страни ръстът на наемите от първото тримесечие на 2022 г. насам надхвърля 30%, пише консултантската компания Savills.

Компанията е анализирала движението на доходността и ръста на наемите, за да определи тези два пазара с най-голям потенциал за затягане на доходността. Пазарите, които показват траен ръст на наемите в постпандемичната ера, вероятно ще привлекат най-значим интерес от инвеститори.

Освен Нидерландия и Франция сред тези локации са Чехия, Белгия, Дания и Ирландия, където свободните площи остават под 3%. Във всички тези страни ръстът на наемите надхвърли 10% в периода между първото тримесечие на 2022 г. и третото на 2023 г. Той вероятно ще продължи да се ускорява през тази година, очаква Savills.

„С очаквания край на сегашния цикъл на затягане на паричната политика инвеститорите сега се питат какво следва? Ако няма промени в лихвите през първото тримесечие на 2024 г., ръстът на наемите вероятно ще бъде ключов фактор, който ще определи посоката на цените на недвижимите имоти в краткосрочен план. Силният ръст на наемите на фона на икономическа несигурност показва по-затегната динамика от гледна точка на предлагането, която движи инвестициите в логистични площи в Европа през последното десетилетие“, коментира Маркус де Минквиц, ръководител на отдела за индустриални и логистични имоти в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

От гледна точка на наемателите компанията е установила два ключови двигателя на търсенето през 2024 г., включително стабилизиране на ръста сред операторите от електронната търговия и продължаваща тенденция към връщане на производството близо до дома.

Връщането към ръст на електронната търговия ще окаже значителна подкрепа за търсенето на наемателите в логистичния сектор, който ще стабилизира съществуващото присъствие и ще доведе до спад на сивите площи, излизащи на пазара. Според Savills Италия, Австрия, Ирландия, Германия и Испания са ключовите страни за растеж на електронната търговия през следващите четири години.

Сред тези пазари Милано, Будапеща и Хамбург могат да бъдат отлични възможности за постигане на стойност от гледна точка на доходност и наеми и очакван ръст на електронната търговия. За сметка на това Дъблин не отчита значителна промяна в доходността на първокласните си площи, но регистрира силен ръст на наемите от 16% и вероятно ще се представи добре.

Пазари като Мадрид са в добра позиция от структурна гледна точка с прогнози за силен ръст на електронната търговия, но до момента не са отбелязали значително повишаване на наемите заради високия дял на свободните площи на пазара от 7,85%. Това показва, че той ще усвои бързо свръхпредлагането.

По отношение на връщането на производството близо до границите Savills отбелязва, че това ще бъде дългосрочна тенденция през идното десетилетие. Макар че тя може да доведе до осезаемо повишаване на усвоените площи през периода, компанията не очаква то да предизвика експлозивния растеж, породен от разпространението на онлайн пазаруването през последните десет години.

„Макар че пазарът ще се подобри през 2024 г., много предизвикателства остават. Лихвите по заемите ще спаднат, но вероятно няма да се върнат на нивата от 2019 г., а по-силен от средното ниво растеж на наемите ще бъде необходим, за да оправдае решения за инвестиции и строителство на много пазари“, коментира Андрю Бенерхасет, съдружник в отдела за анализи на индустриалните и логистични площи за ЕМЕА в Savills.

„Логистичният пазар остава добре позициониран от гледна точка на фундаментите си. Макар че свободните площи нараснаха в цяла Европа миналата година, смятаме, че най-тежката част от тези ръстове отмина, тъй като спекулативните площи на етап строеж продължават да намаляват. Като се има предвид това, инвеститорите вероятно ще бъдат по-избирателни от гледна точна на локацията тази година, места, където свободните площи остават относително малко, привличат повече интерес от инвеститори“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още