IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се криза на пазара на бизнес имоти в Европа?

През последните месеци ЕЦБ и Moody's изразиха значителни притеснения за стабилността в европейския сектор на бизнес имоти

10:50 | 13.02.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Различни събития по света напоследък предизвикват опасения за криза на пазара на бизнес имоти в Европа по подобие на случващото се в Япония и в САЩ. По-конкретно, германската банка Deutsche Pfandbriefbank трябва да се справя със значителни затруднения заради слабостта на пазара на недвижими имоти, пише Euronews.

През последните седмици цените на акциите на редица банки в света паднаха значително, особено на тези със значителна експозиция към заеми за бизнес имоти.

На фона на притеснително развитие в Япония и в САЩ Европа също вече е изправена пред перспективата за зараждаща се криза на пазара на бизнес имоти.

В САЩ положението на пазара е обезпокоително, а банката New York Community Bancorp стана олицетворение на опасенията за сектора. Кредиторът от Ню Йорк, чиито активи надхвърлят 100 млрд. долара, а около 60% от тях са обвързани с бизнес имоти, обяви неочаквана загуба за четвъртото тримесечие и разочароващи данни за приходите. Това доведе до резки разпродажби, а книжата на банката поевтиняха с над 50% спрямо нивата им в края на януари.

Европейските банки под микроскоп?

Банковият сектор в Европа е подложен на сходно щателно наблюдение. Deutsche Pfandbriefbank в Бавария, която от над един век е специализирана във финансирането на бизнес имоти, беше особено силно засегната миналата седмица. Банката обяви рискови провизии на обща стойност между 210 млн. и 215 млн. евро заради „продължаващата слабост на имотните пазари“, която банката определи като „най-голямата имотна криза от финансовата криза насам“.

Книжата на PBB поевтиняха със 17% през последните четири дни, като подчинените ѝ облигации се търгуват за по-малко от 40 цента от долара. Спадът, макар и значителен, донякъде беше смекчен от относително скромната пазарна капитализация на PBB от 628 млн. евро.

Задълбочаващи се притеснения за бизнес имотите в Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) и рейтинговата агенция Moody’s изразиха значителни притеснения за стабилността на сектора на бизнес имотите в Европа. В новия си Преглед на финансовата стабилност през ноември ЕЦБ отбеляза трайния спад на цените на бизнес имотите, задълбочен от стагнацията на пазара, която значително влияе на процеса по определяне на цените.

ЕЦБ изтъкна и притеснителния спад на сделките с бизнес имоти, които намаляха с 47% през първото полугодие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. Освен това централната банка предупреди за възможни предизвикателства при изплащането на дълговете заради лошата комбинация от растящи разходи за финансиране и спадащи приходи от наеми.

През август миналата година Moody’s установи редица критични фактори, които задълбочават предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти в Европа. Много от тях повтарят проблемите на пазара в САЩ – промени в търсенето на офиси, породени от възприемането на хибриден модел на работа и затягане на екологичните регулации.

Поглед към най-големите тръстове за инвестиции в имоти в Европа

На фона на тези развития вниманието на пазара може да се пренасочи към най-големите тръстове за инвестиции в недвижими имоти (т. нар. REIT) в Европа.

Gecina (GFC) разполага с портфейл от първокласни офиси в Европа, като близо 97% от тях се намират в Париж и околностите му. Той е оценяван на 22 млрд. евро.

Inmobiliaria Colonial, SOCIMI, листнат в Испания тръст за имоти, е съсредоточен върху пазара на първокласни офиси в Европа с дейности в Барселона, Мадрид и Париж. Портфейлът му с първокласни офиси се оценява на над 12 млрд. евро.

Derwent London има 66 сгради в портфейла си с имоти, основно в центъра на Лондон, който се оценява на над 6 млрд. евро към 30 юни 2023 г. Това е най-големият тръст за инвестиции в офиси, съсредоточен върху британската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още