IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зала "Балкан" с катерачна площ колкото шест футболни игрища отвори врати в София

Тя е най-голямата на Балканите и предлага на любителите на спортното катерене над 300 различни маршрута

13:19 | 29.02.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-голямата зала за спортно катерене на Балканите в близост до Ring Mall и IKEA в София беше официално открита вчера и от днес вече приема посетители.

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3000 кв. м (колкото шест футболни игрища) и предлага над 300 различни маршрута.

Световните шампиони от националния ни отбор Александра Тоткова и Николай Русев. Снимка: Зала Балкан Световните шампиони от националния ни отбор Александра Тоткова и Николай Русев. Снимка: Зала Балкан

В церемонията по откриването се включиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, състезателят по спортно катерене Ивайло Радков, треньорът на националния отбор Георги Пенев, един от двигателите на зала "Балкан" Калин Пешов и изпълнителният директор на Фонд Флаг и Фонд за устойчиво градско развитие Надя Данкинова. Сред гостите на събитието бяха легендата в спортната гимнастика Йордан Йовчев, олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, Николай Петков, първият и единствен алпинист, обходил и трите ръба на Еверест, и един от доайените на ски алпинизма у нас, участвал в легендарната българската експедиция до Еверест през 1984 г.  Кънчо Долапчиев.

Зала "Балкан" е „още нещо, с което вярвам, че България ще продължи да се гордее, защото в нея ще растат таланти, ще се развиват, ще се вдъхновяват и ще чупят рекорди“, каза Мария Габриел. „Залата е модерна, иновативна, прекрасно място за спорт и отлично място за подготовка за състезания“, допълни тя.

Съоръжението разполага с вътрешна и външна стена за катерене на въже с площ от 2000 кв. м, а стените са високи между 8 и 17 метра.

„Залата е проектирана така, че да бъде представителна за нашия спорт. В нея могат да се катерят хора от 3- до 90-годишна възраст“, каза Ивайло Радков. Тя е подходяща както за начинаещи в катеренето хора, които могат да опитат всякакви височини на катерене, маршрути и хватки, така и най-добрите състезатели по спортно катерене у нас. Двама от тях – Александра Тоткова и Николай Русев, които се включиха в демонстрациите при официалното откриване, имат възможност да вземат квота за Олимпийските игри в Париж това лято.

„Положените усилия имат своя резултат и това е зала "Балкан". Това съоръжение ще допринесе много за популяризирането и развитието на спортното катерене в България, Европа и света“, заяви Георги Пенев.

Залата разполага със специално обособена боулдър зона със 730 кв. м катерачна площ и 240 боулдър проблема. Тя включва още Moonboard, Kilterboard, Threadwall и Campus board. Снабдена е и с 40 аутобилея – устройство, което позволява безопасно катерене без партньор.

В залата има и детска зона с площ от близо 250 кв. м с две пързалки. Съоръжението разполага още със стена за скорост, покриваща стандартите на IFSC, обособена фитнес зона, бар и ресторант.

„Когато получихме покана за среща с екипа зад зала "Балкан" преди повече от година за представянето на проекта, не повярвахме, че той може да се реализира за една година, тъй като инвестиционният цикъл обикновено е повече от две години. В крайна сметка те ни се довериха и ние повярвахме на тяхната енергия и отдаденост, защото сме се научили да различаваме инвеститорите, които вярват в проектите си и имат желание, сърце и воля да ги реализират“, каза Надя Данкинова. „Най-сладки са спортните проекти, никой не иска да ги финансира, но те носят огромна радост и удоволствие“, каза още тя.

Днес залата ще бъде със свободен достъп и е отворена от 7,30 до 23 ч., а специален гост ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт, който е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. Той е в България, за да направи демонстрация на залата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още