IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Швеция нарастват в знак за наближаващо възстановяване

Жилищният пазар в скандинавската страна е подкрепен от очакванията за предстоящо понижаване на лихвите по ипотечните кредити

11:09 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Швеция са нараснали леко миналия месец, тъй като очакванията за по-ниски лихви по жилищните заеми засилват надеждите за възстановяване на пазара. Преди това растящите лихви и отслабването на покупателната способност предизвикаха един от най-големите спадове в Европа, предава Bloomberg.

Цените на апартаментите са се покачили с 0,4% през февруари спрямо предходния месец, а средната цена на самостоятелни къщи е нараснала с 0,5%, сочат публикувани в петък данни от Svensk Maklarstatistik, която е собственост на Асоциацията на шведските брокери на недвижими имоти.

Цените на жилищата в Швеция се стабилизират с очакваното понижаване на лихвите. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Швеция се стабилизират с очакваното понижаване на лихвите. Графика: Bloomberg LP

„Растящият брой на финализираните продажби е обещаващ признак, че пазарът се размразява след дълго замръзване“, заяви главният изпълнителен директор на асоциацията Оскар Охолм в комюнике. „Остава да видим дали тенденцията ще се запази, но през януари и февруари броят на сделките беше сравним със същия период на 2019 г.“, допълни той.

Цените на жилищата в Швеция са нараснали с под 4% от нивата през 2015 г. през третото тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Това превръща страната в един от петте най-слаби пазари в ЕС. Във връхната точка на пазара преди две години ръстът достигаше 27%.

Стабилизирането се случва в момент, когато инфлацията става по-умерена, откривайки пътя пред Шведската централна банка да понижи основната си лихва. Повечето икономисти сега очакват първото смекчаване да бъде предприето през май или юни.

Въпреки това домакинствата остават под натиск, тъй като Riksbank повиши основната лихва до 4% спрямо нула от април 2022 г. насам. Доклад на шведския финансов регулатор от тази седмица показа, че средните месечни разходи за обслужване на жилищните заеми за нови кредитополучатели са нараснали над три пъти от 2021 г., достигайки 18% от доходите им през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още