IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните данъци на американците са нараснали най-много от пет години насам

Най-високите имотни данъци миналата година са отчетени в Илинойс, Ню Джърси, Кънектикът, Ню Йорк и Небраска

12:02 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собствениците на жилища в САЩ са платили средно над 4000 долара под формата на имотни данъци миналата година, като общите налози са нараснали с най-бързия темп от пет години насам, пише Bloomberg.

Данните, събрани от компанията за имотни данни ATTOM, която е проследила имотните данъци за 89,4 млн. еднофамилни жилища, показват, че местните власти са събрали над 363 млрд. долара през 2023 г. Това е ръст с 6,9% и е почти два пъти повече спрямо растежа от 3,6 на сто година по-рано.

„Имотните данъци нараснаха необичайно миналата година, тласкайки нагоре ефективните ставки, а в същото време остават огромни пропасти в средните данъчни разходи между различните части на страната“, коментира Роб Барбър, главен изпълнителен директор на ATTOM, цитиран в изявление.

„Повишаването на данъци вероятно е било свързано, поне отчасти, с инфлационния натиск върху оперативните разходи на местните власти и училищата наред с растящите заплати на държавните служители и други големи разходни пера“, допълва Барбър.

Най-високите имотни данъци през 2023 г. са били отчетени в Илинойс, Ню Джърси, Кънектикът, Ню Йорк и Небраска.

На национално равнище средните имотни данъци са се повишили с 4,1% през 2023 г., но съществуват големи различия в сумите, които собствениците на жилища плащат в различните части на страната, както от гледна точка на процентна промяна, така и като общи данъчни разходи.

Топ пет на окръзите с най-високи имотни данъци. Графика: Bloomberg LP Топ пет на окръзите с най-високи имотни данъци. Графика: Bloomberg LP

Например собствениците на жилища в Шарлът, щата Северна Карлина, са усетили увеличение на имотните данъци с 31,5% миналата година, докато тези в Атланта са нараснали с 15,2 на сто, сочи докладът.

В същото време сред 1502 окръга в САЩ с най-малко 10 хил. еднофамилни жилища 21 са имали средни имотни данъци над 10 хил. долара. Тези жилища обикновено са съсредоточени в Ню Йорк и околностите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още